Virtuális kapukkal nyitott a Frankfurti Könyvvásár

GettyImages-1280031698
2020.10.13. 22:32

A szervezők a szükségből erényt kovácsoltak, és állhatatos munkájuk révén a vásár nem marad el, hanem átalakul, méghozzá "a sokszínűség virtuális ünnepévé" - emelte ki Monika Grütters, a szövetségi kormány kulturális államminisztere a Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját megnyitó beszédében. Ő személyesen vett részt azon a rövid ünnepségen, de több felszólaló videoüzenetben mondta el beszédét - tájékoztatott az MTI.

Bár a szervezők úgy készültek, hogy egy sor eseményt hagyományosan, élőben a helyszínen tartanak meg, azonban a német járványhelyzet alakulása miatt több nagyváros mellett Frankfurt is a járványügyileg kockázatos területek közé került a napokban. 

Monika Grütters hangsúlyozta, hogy a vásár idei mottója, az "egyedülálló sokszínűség" (singular plurality) nemcsak az a tulajdonság, amelyért világszerte csodálják a díszvendég országot, a multikulturális és többnyelvű Kanadát, hanem az irodalom jellemzője is. Úgy fogalmazott, hogy az irodalom az emberi lét sokszínűségét a leginkább sokrétű és változatos módon bemutató művészeti formák közé tartozik, és ezzel "a megértés és az együttérzés forrása".

Az ilyen forrásokra nagy szükség van a jelenkor világában,

amelyben a különbségek, az ambivalencia, a többértelműség, "vagyis a pluralizmus társadalmi valósága" egyre inkább elutasításra talál, és a világos, egyértelmű viszonyok iránti vágy az "ideológusok és autokraták" vonzerejét növeli - fejtette ki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A vásár 75 éves történetében először a standok helyett úgynevezett digitális kirakatok lesznek, amelyeket a buchmesse.de portálon rendeznek be. A megjelenési lehetőségre a világ 85 országából 2800 kiállító jelentkezett.

(Borítókép: Monika Grütters  a Frankfurti Könyvvásár megnyitóján 2020. október 13-án. Fotó: Thomas Lohnes / Getty Images)  • Tippek
  • Bankszámla