Nándor
3 °C
16 °C

A világ legdrágább könyve egy Shakespeare-kötet

2020.10.14. 20:56

Csaknem tízmillió dollárral a világ legdrágábban elárverezett irodalmi műve lett Shakespeare első gyűjteményes kötetének (fóliójának) egy példánya, amelyet 9,97 millió dollárért, átszámítva kereken hárommilliárd forintért vásárolt meg egy névtelenséget kérő vevő szerdán a Christie’s aukciósház New York-i árverésén.

A ritka 400 éves könyv

A BECSÜLT ÁR DUPLÁJÁÉRT KELT EL,

mert előzetesen 4-6 millió dolláros (1,2-1,8 milliárd forint) eladási árral számoltak az aukciósház becsüsei – írja az MTI.

A Mr. William Shakespeare’s Comedies, Histories, & Tragedies (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái) című, 1623-ban kiadott könyvet a Mills College oaklandi (Kalifornia) művészeti egyetem bocsátotta áruba anyagi gondjai enyhítésére.

A szerdán elárverezett kötet egyike a még magánkézben lévő hat példánynak, hajdan a nagy Shakespeare-kutató, Edmond Malone (1741–1812) tulajdonában volt. Egy komplett első fólió legutóbb 2001-ben került piacra, akkor rekordnak számító 6,2 millió dollárt fizettek érte árverésen.

A kötetet Shakespeare barátai, John Heminges és Henry Condell színészek készítették el fólió formátumban a drámaíró halála után. Az akkor Shakespeare-nek tulajdonított összes, 36 színpadi művet tartalmazza, köztük olyanokat, amelyeket addig nem publikáltak, és amelyek talán nem is maradtak volna fenn e kiadás nélkül.

Noha Shakespeare művei közül 18-at már korábban is kiadtak,

az első fólió az egyetlen megbízható forrása nagyjából további húsz szövegének,

és értékes forrásszövege a korábban publikáltaknak is. Nem tartalmaz viszont az irodalomtudósok által részben Shakespeare-nek tulajdonított két darabot, a Periklészt és A két nemes rokont.