Goda Kriszta Gárdonyi-regényből, Eperjes Károly feloszlatott szerzetesrendekről készít tévéfilmet

04
2020.10.14. 08:33
A koronavírus óta világszerte bajban van a filmipar. Nagy stúdiók halogatják szuperprodukcióik bemutatóit, vészesen apadó jegybevételekről, bezárt mozihálózatokról érkeznek a hírek. Káel Csaba szerint itthon továbbra is kiemelt stratégiai ágazat marad a filmgyártás.

Ha nincs film, nincs néző, ha nincs néző, nincs film. Alapvetően ez a két megállapítást hallani, filmforgalmazással, -gyártással foglalkozó szakemberektől, ha arról kérdezzük őket, mi lesz a filmiparral. Majd egységesen hozzáteszik: mindezek ellenére bíznak a mozi jövőjében. Megkérdeztük Káel Csabát, hogyan látja a magyar filmipar helyzetét, lehetőségeit. A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki egyúttal a Nemzeti Filmintézet (NFI) igazgatóságának elnöke is, a következőket válaszolta az Index kérdéseire:

 A járvány megjelenésétől kezdve megállás nélkül újratervezünk, és azon dolgozunk, hogy a mintegy 20 ezer magyar filmes szakembernek folyamatos munkát, lehetőséget biztosítsunk. Tavasszal a legfontosabb célunk az volt, hogy amint lehetséges, biztonságos körülmények között újra forgathassanak a magyar és a külföldi produkciók. A Nemzeti Filmintézet támogatási tevékenysége a kialakult helyzetben is folyamatos volt. Új pályázatokat írtunk ki, átütemeztük a gyártás-előkészítések és a forgatások finanszírozását, ösztönöztük a producereket, hogy szálljanak be nemzetközi koprodukciókba és minél több forgatást hozzanak Magyarországra, munkát adva ezáltal is a magyar szakembereknek.

Gyorssegélyek

  • A koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére az NFI Filmipari Segélyalapot kezdeményezett, amelyre 50 millió forintot különítettünk el, ezzel több mint 600 megbízás nélkül maradt szakembernek tudtunk biztosítani egyszeri rendkívüli jövedelempótlást.
  • A nyáron újranyitó vetítőhelyeket a Vissza a moziba! – A magyar film hónapja pályázattal a Nemzeti Filmintézet 300 millió forinttal támogatta, hogy magyar filmeket tűzzenek műsorra júliusban, és visszacsábítsák a közönséget. A biztonságos körülmények között üzemelő mozikba folyamatosan térnek vissza a nézők, és bizalomra ad okot, hogy a július végén bemutatott Pesti balhéra mintegy 70 ezren váltottak jegyet.
  • A biztonságos forgatások érdekében elkészítettük a koronavírus elleni védekezéshez szükséges ajánlásokat. Mindezeknek köszönhetően biztonságos körülmények között már nyáron újraindulhattak a forgatások Magyarországon.

Folytatódik a gyártás

  • Jelenleg is 10 mozifilmet és több mint 70 televíziós produkciót gyártanak az alkotók az NFI támogatásával.
  • Visszatértek Magyarországra a külföldi produkciók is, amelyeknek köszönhetően 2019-ben a magyar filmgyártás rekordot döntött. A közvetlen filmgyártásra fordított összeg elérte 164 milliárd forintot, ami az előző évhez képest 49 százalékos növekedés. Ezzel a magyarországi filmgyártás volumene már negyedik éve meghaladja a 100 milliárd forintot.
  • Bár az idén a korábbi évekhez képest visszaesés várható, Magyarország számára a filmipar továbbra is kiemelt stratégiai ágazat, és fontosnak tartjuk a magyar filmipar nemzetközi szinten elért vezető pozíciójának megőrzését, versenyképességünk további fejlesztését. Éppen ezért döntött tavasszal a kormány az NFI Mafilm-stúdiókomplexum bővítésről, amelynek keretében összesen 4 új filmstúdió épül, melyek összesen további 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi stúdiókapacitást. A fejlesztéssel a hazai produkciókat is ki szeretnénk szolgálni.

Produkciók tévére és internetre

Az NFI keddi közleménye szerint 37 televíziós, illetve streamingszolgáltatásra készülő produkció támogatásáról is döntöttek. Eszerint 7 tévéfilm és 8 kisjátékfilm gyártása, valamint 3 tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet.

A dokumentum-, az ismeretterjesztő, az animáció-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm-pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat-pályázatokra nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók. Az NFI támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció és 24 ismeretterjesztő film készül.

A tévéfilmpályázatra 104 szinopszis érkezett.

A Televíziós Döntőbizottság 7 nagy költségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg.

Támogatott tévéfilmek

Goda Krisztina Gárdonyi Géza Ida regénye című romantikus művét dolgozza fel.

Pacskovszki József Herczeg Ferenc népszerű színművéből, a Kék rókából készít tévéfilmet.

Zomborácz Virág Egy magyar Rotschild címmel Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről forgathat.

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét címmel egy nyílt örökbefogadás történetéről forgat.

Tóth Barnabás Őszi végjáték címmel dolgozza fel Stefan Zweig Sakknovelláját.

Forgács Péter Szájhős.tv címmel készít modern Robin Hood-történetet.

Eperjes Károly Krisztus inge című tévéfilmje az 50-es években, a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik.

A gyártási támogatások mellett három tévéfilm-forgatókönyv fejlesztését is támogatja a filmintézet. Koltay Gábor Szegény Sudár Anna címmel készülő alkotása az ellenállás példázata az erdélyi diktatúra idején. Kiss-Stefán Mónika filmterve, a valós történetből kiinduló A váci múmiák – Memento mori egy templom felújítása során fellelt múmiákkal repít vissza XVIII. századi Magyarországra, Bokor Attila a Romzsa Tódor-gyilkosságot dolgozza fel.

(Borítókép: Goda Krisztina. Fotó: Huszti István / Index)