Koronavírus-kompatibilis produkció a berlini magyar intézetben

2020.10.15. 05:50

A koronavírus-járvány miatt színházterme helyett épületének hatalmas földszinti üvegfala mögé rendezett performansszal folytatja Magyarországon és Berlinben élő művészeket összekapcsoló sorozatát a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB).

A Változatlan című darabot a nézők a CHB belvárosi épülete előtt, a Maxim Gorkij Színház és a Humboldt Egyetem főépülete közötti kis téren tekinthetik meg. A szervezők a szükségből erényt kovácsolva az épületet is megvilágítják, így egy színes installáció jön létre, amely nemcsak felhívja a figyelmet a csütörtök esti eseményre, hanem keretbe is foglalja – tájékoztatott az MTI.

A CHB közleménye szerint az improvizációra épülő kortárs tánc és zenei előadás a lét ciklusait vizsgálja, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy mennyire határozza meg az egyén sorsát az őt körülvevő természeti, kulturális és társadalmi környezet.

Nagy Imola táncos és Hartyáni Gábor csellista performansza a CHB Auf dem Teppich (Szőnyegen) című sorozatának harmadik előadása. A sorozatban műfajtól függetlenül látnak vendégül magyarországi zenészeket és formációkat, akik többnyire berlini művészekkel dialógusba kerülve lépnek fel, méghozzá a sorozatnak nevet adó nagyméretű szőnyegen.

Ez a „színes textilszínpad" visszatérő motívum és biztos pont,

az a hely, ahonnan akusztikusan, kihangosítva; szólóban, duóban vagy szimfonikusan; szöveggel vagy akár szöveg nélküli történetek indulnak útjukra

– áll a CHB közleményében.