Tarolt a magyar Maladype a legfontosabb lengyel színházi fesztiválon

2020.10.19. 15:55
Elhozta a fődíjat, a kollektív színészi játékért járó elismerést és a közönségdíjat is a Maladype Színház előadása a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon a lengyelországi Radomban.

A legjobb előadásnak odaítélt „grand prix” mellett megkapta a legjobb színészi játékért  és a közönség kedvencének járó díjat is a Maladype Színház társulata. A magyar független színház művészei október 17-én mutatták be a Powszechny Színház nagyszínpadán Witold Gombrowicz Yvonne című színdarabját, Balázs Zoltán rendezésében.

A 2001-ben alakult, állandó társulattal és alkotótársakkal működő Maladype független színház, melynek társulata kizárólag pályázati forrásokból tartja fenn magát.

A nagy múltú fesztivált, amely az év legfontosabb lengyel színházi eseményének számít, idén a pandémiás helyzetre való tekintettel vegyes formában, online közvetítésekkel is szervezték. A Maladype élőben közvetített előadását 1400 színházkedvelő követte otthonról lengyel felirattal.

A Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál azért jött létre, hogy fórumot biztosítson az író művein alapuló lengyel és külföldi színházakban bemutatott rendhagyó előadások seregszemléjének. Radomban idén nyolc színházi műhely mutatkozott be, amelyek előadásait szakmai zsűri értékelte. A fesztivál fővédnöke Rita Gombrowicz, az író özvegye.