Házhoz jönnek a roma hősök

2020.10.26. 17:42
  • Érdekli, hogyan vált milliárdossá egy romániai virágáruslány?
  • Hogy mire képesek a roma cyberboszorkányok?
  • Milyen kihívásokkal kell szembesülnie a gyerekét egyedül nevelő, zsákfaluban élő, pénzkölcsönzéssel foglalkozó asszonynak?
  • Hogy milyen az élet egy osztrák menekülttáborban? 
  • Hogyan élt túl egy roma közösség a második világháború idején Ukrajnában?
  • Miért érezheti magát odúban élő állatnak egy roma művész?
  • Hogyan lesz valakiből roma létére sikeres színházi alkotó? 
  • Vagy éppen az, hogyan vészeli át a karantén időszakát egy roma család, amelynek tagjai Európa különböző országaiban élnek?

Most mindez kiderül a Roma hősök program részeként megvalósuló Nemzetközi Roma Színházi Fesztiválon. A világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját negyedik alkalommal rendezi meg a Független Színház Magyarország – a járványhelyzet miatt ezúttal az online térben.

Célunk, hogy minél több roma hőstörténetet és a roma színház sokszínű értékeit bemutassuk. Az egész világ nehéz időszakot él meg, amikor még inkább szükségünk van hősökre

– hangsúlyozta Balogh Vivien, a társulat kommunikációs vezetője.

A seregszemlén szerdáról szerdára mutatkoznak be roma társulatok nálunk korábban nem látott előadásokkal. Idén nyolc romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és hazai produkció látható, amelyek a túlélés és boldogulás témakörét járják körül.

Az elmúlt évszázadokban roma, cigány és traveller közösségek, ha valamit alaposan megtanultak ezen a kontinensen, akkor az a váratlan helyzetekre való gyors reagálás és alkalmazkodás. Az idei fesztivál hívószavai a túlélés és a boldogulás. Ahogy mindenki másnak a pandémia időszakában, úgy nekünk is bőven van erről mondanivalónk, ami könnyen lehet, hogy számos ponton azonos a nézők megélt élményeivel és tapasztalataival. Bízunk abban, hogy a drámák erőt és hitet adnak a nézőknek a mindennapokhoz

– mondta Balogh Rodrigó, a fesztivál főszervezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője.

A társulat saját darabot is bemutat. A Falunap – Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra! alcímet viselő – előadása október 28-án este 7 órától látható, utána pedig közönségtalálkozó is lesz a virtuális térben.

A darabban szereplő Lápos bármelyik falu lehetne ma Magyarországon: a napi megélhetésért küzdő, jobb és rosszabb, de mindenképpen szerethető lakosokkal. A történet szerint városi nyomorturisták látogatnak el az évente megrendezett falunapra, ahol a szegényes, de leleményes falucska ünnepnapján túl igazi emberi tragédiákba is belebotlanak.

Mennyi esélye lehet itt egy gyerekét egyedül nevelő cigányasszonynak, munkalehetőség nélkül? Hol a remény, amikor a legnagyobb jó szándék is csak ellenünk fordítja a számunkra fontos embereket? Mi kell ahhoz, hogy a gátlástalanság útjára lépjünk, amikor már végképp nincs kiút? Hol a határ emberség és embertelenség között? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ a nézők.

A hazai előadásokat képzett kortárs trénerek és fiatalok workshop formájában népszerűsítik, amely már egyetemi kurzusok részét is képezi. A bemutatott alkotásokból pedig megjelentették a világ első roma drámakötetét, valamint az alkotók portréiból fotótárlat készült.

Aki pedig látni akarja a darabokat, annak nincs más dolga, mint kényelmesen elhelyezkedni nappalija foteljében és beengedni otthonába a roma hősöket, akik december 9-ig minden szerdán meglepik majd történeteikkel.