Kovács Patríciával mehetünk színházba

DMARC20190417003
2020.11.05. 18:34
Nemsokára rajtol a SzínhazTV online streamingszolgáltató platform. Az első előadás november 12-én a Jurányi Ház produkciója, az Egy őrült naplója lesz, onnantól kezdve pedig minden csütörtökön más előadásokat nézhetünk otthonról.

Pizsamában, betegen, kócosan is mehetünk mostantól színházba. Előremutató kezdeményezés a nemrég alakult SzínházTV, amely nem csak a pandémia alatt segít bennünket, nézőket abban, hogy virtuálisan megtölthessük az üresen hagyott színházi székeket, hanem alapból is új szintre emeli a színházlátogatás élményét.

Nem kell félni, a színház varázsa ezzel nem szűnik meg. A közvetítések élőben zajlanak, így az Itt és most élmény nem vész el, csak átalakul.

A nehéz helyzetek formálják a világot, új megoldásokra kényszerítenek minket. A pandémia miatt a társas érintkezést újra a minimálisra kell csökkenteni, de sokan egy zsúfolt színházi teremben sem érzik magukat komfortosan. A legutóbbi egészségügyi intézkedések pedig csak nehezítettek a színházak helyzetén, a kormány rendelete szerint ugyanis a nézőtereken csak minden harmadik széken ülhetnek nézők.

A NÉZŐTÉR ÍGY EGYRE SZŰKÜL, ÁM a SZÍNHÁZAK ÚJRA KI TUDNAK NYITNI –AZ ONLINE TÉRBEN.

Radnai Márk színész-rendező, a SzínházTV ötletgazdája még évekkel ezelőtt, a Bárka Színházban tapasztalta meg a streaming erejét. Egy előadás élőben közvetítése után azt látták a statisztikákban, hogy csak Londonból több mint háromezer ember követte őket. Már akkor úgy érezte, érdemes lenne technikai vívmányok segítségével szélesíteni a nézőközönséget.

Egymás mellett saját kanapétokon, biztonságban élvezhetitek a színházi előadásokat! Maradj otthon, és mi elvisszük hozzád a minőségi magyar előadásokat! Tudj meg többet: szinhaztv.com

Posted by SzínházTV on Wednesday, November 4, 2020

Ez a lehetőség pár évre háttérbe szorult, a színházak nem érezték feltétlenül szükségét az élő közvetítéseknek. De a karantén alatti tapasztalatok már egyre inkább azt mutatták, hogy

bár a színház ajtaját a vírus bezárta, kinyitott ezer másikat.

Olyan emberek is meg tudták nézni a színházak videóként feltöltött előadásait, akik békeidőben sem tudtak volna személyesen jelen lenni távolság, betegség vagy bármilyen más ok miatt.

A Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor szerint

ez a kezdeményezés azért is hiánypótló, mert az intézkedések, a vírus nem csupán a nézőktől vette el a színházi élményt. A színészeknek ugyanannyira létszükséglet, hogy játszanak és előadjanak.

A SzínházTV amellett, hogy profi stábbal, hat kamerával, 4K UHD minőségű felvételekkel a nézők nappalijába csempészi Thalia szellemét, rendelkezik egy extra hozzáadott értékkel. Kovács Patrícia színésznő lesz a csütörtök esti streamingek házigazdája. Így nemcsak a darabot tudjuk megtekinteni, de létrejön egy közvetlenebb kapcsolat is néző és az intézmény között.

Kovács Patrícia mesél az előadásokról, kulisszatitkokról, beszélget a művészekkel, és minden csütörtök este más, a nézők szeme előtt alapból láthatatlan színházi területet mutat be.

Beleshetünk a büfék életébe, megtekinthetjük, milyen egy átdíszítés a szünetben, hogyan készülnek fel egy gyors öltözésre, vagy hogyan néz ki a fodrásztár. Csupa olyan dolgot láthatunk, ami az előadások szerves része, de eddig észrevétlenek voltak. Most viszont  kapnak egy kis reflektorfényt.

Az online sajtótájékoztatón, melyet Galambos Péter moderált, kiderült, hogy a kezdeményezés ereje abban rejlik, hogy pár ember, aki szereti ezt a szakmát, összeállt és népszerűsíteni próbálja a színház világát. Előadásokat szeretnének eljuttatni vidéki városokba, a határon túlra vagy a világ bármely pontjára – ahol a széles sávú internet és a technikai feltételek megengedik a részvételt.

A jegyek a decemberi előadásokra már megvásárolhatók a  SzínházTV  weboldalán. Az árakat próbálják a színházjegyeknél alacsonyabban tartani, de egy jegy megvásárlásával akár az egész család nézheti az előadást, és maszkot sem viselniük, viszont zavartalanul bontogathatják a cukorkákat és kedvükre köhöghetnek.

Az első élő közvetítés november 12-én lesz, a Bodó Viktor rendezte Egy őrült naplója Keresztes Tamás előadásában. A Jurányi sikerprodukciója, bár évek óta fent van a műsoron, mégis sokszor lehetetlen rá jegyet kapni. A darab az Orlai Produkciós Iroda, a Füge Produkció és a Katona József Színház közös gyermeke.

(Borítókép: MTI/Mónus Márton)