Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Fődíj Philadelphiából Horvát Lili filmjének

K EPA20201031112
2020.11.07. 10:26
A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre nyerte a legjobb játékfilm díját Philadelphia nemzetközi filmfesztiválján.

A koronavírus-járvány miatt a kurrens filmtermés legjavát a philadelphiai mozik helyett autósmozikban és online mutatták be az amerikai közönségnek. Horvát Lili filmje egyetlen magyar alkotásként szerepelt a 29. Philadelphiai Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, és a szakmai zsűri a fődíjjal tüntette ki. A zsűrit Rachel Walker, az ikonikus Los Angeles-i mozi, az Alamo Drafthouse programigazgatója, Jessica Kiang, a Variety és Justin Chang, a Los Angeles Times neves filmkritikusai alkották. 

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. 

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című magyar film nagy sikerrel mutatkozott be nyár végén a velencei, majd a torontói fesztiválokon. Antalyában Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját, Varsóban a magyar mozit a filmkritikusok nemzetközi szövetségének zsűrije a FIPRESCI-díjjal tüntette ki. Arany Hugó-fődíjat nyert az Egyesült Államok legnagyobb múltú fesztiválján Chicagóban, és a fődíjjal együtt három trófeát kapott a nagy presztízsű filmfesztiválon a spanyolországi Valladolidban.

Jelenleg műsoron van a denveri fesztiválon, és a héten kezdődött thesszaloniki fesztivál a versenyprogramjába hívta meg a valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilmet. 

A film főszereplői Stork Natasa és Bodó Viktor. További fontos szerepekben Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor is feltűnik. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A film operatőre Maly Róbert volt. 

A hazai közönség a Mozinet forgalmazásában országszerte láthatja a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmet a mozikban. 

Borítókép: Horvát Lili rendező videó-összeköttetésen keresztül vesz részt a 65. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztivál (Seminci) eredményhirdetésén 2020. október 31-én. Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje első magyar alkotásként elnyerte a filmfesztivál fődíját, a Golden Spike-ot. A zsűri Horvát Lilinek ítélte a legjobb új rendező díját, a legjobb színésznő díját pedig Stork Natasa kapta. MTI/EPA/EFE/NACHO GALLEGO  • Vennék
  • Bankszámla