Mit kell olvasni egy színész-testépítő szerint?

2020.11.08. 08:43
A kötelező olvasmányok mindig hálás vitatémát jelentenek. Minisorozatunkban nem az aktuálisan előírt olvasmányokon rágódunk. Közéleti szereplőket kérdezünk arról, hogy ők mit terjesztenének fel kötelezőnek.

Gömöri András Máté

  • színész, műsorvezető, a Budapesti Operettszínház tagja, az INBA Hungary Natural Bodybuilding 2019-es Abszolút Bajnoka.

Édesapám mindig olvasott. Engem annyira nem mozgatott meg a dolog, sokkal jobban szerettem, amikor apukám mesélt. De kialakult bennem egy általános könyvszeretet. Amikor a kezembe adták az első kötelező olvasmányaimat, a legtöbb gyerekhez hasonlóan én sem rajongtam értük.

Később volt egy fordulópont, amit Gárdonyi Géza Egri csillagok regénye hozott el. Akkoriban nagyon szerelmes voltam az olyan témákba, mint például a középkor, a lovagok, várak... Büszke is voltam magamra, mert ez volt az első nagy mű, amit teljesen elolvastam. Innentől nyitottabb és érdeklődőbb voltam a kötelező olvasmányok irányába. 

Nem igazán tudok olyan könyvet mondani, amit szerintem mindenkinek kötelező módon olvasnia kellene. Olyat viszont tudok, ami például a saját szakmám, a színészet szempontjából nagyon hasznos és érdekes. Ilyen például Vekerdy Tamás: A színészi hatás eszközei – Zeami mester művei szerint. Főleg azoknak ajánlanám, akik színésznek készülnek, mély és elgondolkodtató mű. Olyan esszenciát hordoz magában, amit én sokat használtam például a szakdolgozatomban, de a mindennapokban is hasznosítom. Nagyon jó gondolatébresztő és gondolatindító ebben a témában.

Érdekes, hogy amikor bejöttek J. K. Rowling Harry Potter-könyvei, elkezdtem olvasni őket, de nem olvastam ki mindet. Viszont amikor a srácoknak kellett esti meseként végigolvasni, akkor rájöttem, hogy mennyire jó könyv, és valóban az egyik legjobb eszköz, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást. A műfaj pedig támogatja az olvasás szeretetét. Nekem például A Gyűrűk Ura hozta meg az áttörést, hogy magamtól olvassak. A trilógiát és a kiegészítő könyveket is többször olvastam.

Úgy gondolom, hogy magát az olvasás intézményét kell megszerettetni a fiatalokkal, és rávezetni őket arra, hogy milyen csodálatos világokat tud kinyitni, miközben tágítja az elmét és a gondolkozást. Összességében ez a legfontosabb cél.

Kikapcsolódásképpen főleg verseket szoktam olvasni. Szép Ernő verseit például mindenkinek szívvel ajánlom. Gyönyörűek és valóban gondolatébresztők.