Láthatatlan netes hadsereg követeli vissza Johnny Deppet, akit feleségveréssel vádolnak

a42af0822a7e8c927e936b5e435bc476
2020.11.10. 12:39
A színész távozott a Legendás állatok-filmsorozat legújabb készülő részéből, miután elveszítette perét a The Sun magazinnal szemben. A 9gag közössége nem hagyta annyiban a Warner Bros. döntését.

Az internet népe vívja napjaink láthatatlan csatáit. A tömeg erejével próbálják érvényesíteni a többség akaratát, gerillaakcióik leginkább popkulturális területekhez köthetők.

Az egyik legismertebb oldal, melynek közössége felkarolja ezeket a „netes” ügyeket, a mémek egyik keltetője, a 4chan.

A kétes hírű weblapot 2003-ban hozta létre, az akkor tizenöt éves Christopher Poole. A srác célja az volt, hogy legyen egy felületet, ahol angol nyelven lehet megvitatni a japán animéket, viszont az oldal azóta mondhatni más irányt vett, kinőtte magát.

Mivel név és regisztráció nélkül tud rajta az ember feltölteni képeket, így sokszor áll fent az a probléma, miszerint illegális, illetve gyűlöletkeltő tartalmak kerülnek fel a platformra. Viszont a legnagyobb netes összefogások is itt kezdődnek.

AZ OLDAL SZABADSÁGA ÍGY LEGALÁBB ANNYIRA ÁLDÁS, MINT ÁTOK.

Két évvel ezelőtt például PewDiePie, svéd youtuber mellett fogott össze a közösség. Sokáig ugyanis Felix Kjellberg, azaz PewDiePie volt a legtöbb feliratkozószámmal rendelkező videós a YouTube-on, majd egyszer csak egy indiai film és zenekiadó cég, a T-Series csatornája elkezdett villámgyorsan növekedni, és már 2018 második felében esélyes volt, hogy hipp-hopp letaszítja a trónról PewDiePie-t.

Ezt viszont a 4chan népe nem hagyta annyiban. Mindenféle figyelemfelkeltő megmozdulásokkal elérték, hogy az indiai cég és a magánember közötti harc napok helyett hónapokig tartson. És bár a háborút elveszítette, PewDiePie azóta 107 millió feliratkozóval büszkélkedhet, a harc így lényegében megkétszerezte a követőtáborát.

A 4chanről induló kezdeményezések sokszor terjednek át más platformokra, így volt ez a napokban is, amikor 9gagen eresztett gyökeret a The Sun magazin és a Warner Brothers bojkottálása.

Ahogy arról már korábban mi is beszámoltunk, Johnny Depp elveszítette a The Sun, brit lappal szemben folytatott perét, amit a rágalmazásért indított, mikor is a magazin asszonyverőnek nevezte színészt.

Viszont a bukott per egyik következményeképp (bár kimondva ez nem lett, de pár napra rá történt), a Warner Brothers kirakta Deppet a Legendás állatok-filmsorozatból, amiben Johnny Depp játszotta Gellert Grindelwald szerepét. És bár a színész azt nyilatkozta, maximálisan egyetért a döntéssel, ez nem hatotta meg a rajongókat.

Ugyan is bár nagy port kavart, mikor 2016-ban napvilágot láttak a pletykák, hogy Johnny Depp bántalmazta akkori feleségét, Amber Heardot, az sem elhanyagolható információ, hogy a Daily Mail birtokába jutott egy hangfelvétel, amin Heard elismeri, hogy ő is bántalmazta Deppet, de élcelődik, hogy úgy sem fog neki hinni senki, mivel férfi.

És mivel Deppet kirakták a produkcióból, karrierje romokban, Heard pedig vígan forgatja az Aquamen második részét, ez kiverte a biztosítékot az internet láthatatlan seregeinél, akik újra harcba szálltak.

9gagen kezdték el arra buzdítani egymást, hogy aki teheti, pontozza le a The Sun értékeléseit. Ennek következményeként az újság applikációja elérte az egy csillagot. Emellett még két másik kezdeményezés látott napvilágot, az egyik, hogy bojkottálják a Warner Bros.-t, valamint hogy a színésznőt is rakják ki a készülő Aquamen produkcióból, illetve ne lehessen Heard a Loreal arca.

Hogy ezekből mi valósul meg, illetve reagálnak-e a cégek, azt nem lehet megjósolni,

de annyi biztos, hogy a social média hatalma nem elhanyagolható.

Elég csak megnézni a L'oreal hivatalos instagram-oldalát, ahol ellepték a kommenteket „a L'oreal támogatja a családon belüli erőszakot.”

(Borítókép: Johnny Depp a Legendás állatok című filmben. Fotó: Warner Bros)