Akciófilmek a kommandós szemével

2020.11.12. 15:20

Az insider.com egyik első híressé vált „A szakértő elemzi” videója a filmekben látható katonai jelenetek, egészen pontosan a katonák részvételével zajló tűzharcok elemzése volt.

Mark „Billy” Billingham 27 éves katonai karrierje alatt szolgált a brit ejtőernyősök, a Special Air Service kötelékében és kiképzőként. Leszerelése után olyan sztárok testőre volt, mint Angelina Jolie, Brad Pitt és Tom Cruise. A honlap felkérte, hogy értékelje az olyan háborús filmekben látható jeleneteket, mint az Amerikai mesterlövész, a Schwarzenegger-féle Commando vagy a Sólyom végveszélyben.

Ez utóbbiról a videó elején elmondja, hogy a látható MH-6 Little Bird helikopterek bámulatos manőverezőképességük ellenére sem szállnak le nyílt utcán közvetlenül a cél mellett, különösen nem fényes nappal és ellenséges környezetben. Ugyanez igaz a gyorskötél technikára, amellyel a Blackhawkokról ereszkednek le. Nyilvánvaló azonban, hogy egy filmben a láthatóság szempontjai felülírják a realitást. Ez utóbbi azonban nem igaz arra a jelenetre, ahol egy ranger szó szerint kiáll egy nehézgéppuska elé, és a karabélya alá szerelt gránátvetővel hatástalanítja.

Soha, de soha nem állsz ki egy nehézgéppuska elé.

Bár a jelentős katonai szakértők által támogatott Sólyom végveszélybent elég magasra értékelte, a nyolcvanas évek kultikus akciófilmjéről, a Commandóról lesújtó véleménnyel volt a szakember:

  • Ilyen rakétavető nincs is.
  • Atom kézigránát, ami 50 mérföldes körzetben mindent felrobbant.
  • Elbújt két levél mögé.
  • Itt mindenki csípőből lő, de csak Schwarzenegger talál.
  • Hogy lehet így felöltözni?

– csak néhány aranyköpés, miközben a fejét fogja.

A szakértő a később készült filmekről már jobb véleményt fogalmazott meg, de több esetben is kiemeli, hogy a legtöbb robbanóanyag, így a kézigránátok vagy az RPG-7, illetve az M72 LAW páncéltörő rakétái közel sem produkálnak olyan látványos robbanásokat, mint a filmekben. Ugyancsak a látványhoz lehet köze annak a gyakran megismételt hibának, amelyben a katonák veszély közeledtével húzzák fel, töltik csőre vagy éppen tárazzák be fegyvereiket.

Ellenséges területen a fegyver mindig tűzkész

– magyarázta a szakember.

A Commandóhoz hasonlóan csak a 2018-as Testőr című filmben látottak váltottak ki belőle erősebb reakciókat, amikor a politikus védelmével megbízott utolsó testőr a szétlőtt autóban magára hagyva védencét, maga indul leszámolni a rájuk támadókkal.

A 13 perces videó további részében olyan klasszikusokat is kiértékelnek, mint például a Leghosszabb nap.