Idősödő rocksztárokra indulnak be a fiatalok

2020.11.16. 16:49
A 14 és 24 év közötti fiatalok többsége ismeri a Tankcsapdát, de a Bagossy Brothers számait jobban szeretik. Az aktív zenefogyasztók legismertebb tíz előadója közül öt már a múlt százban is menő volt – derül ki a DUE Médiahálózat felméréséből

Viszonylag nagy merítésből, a YouTube nézettségi listákat, online boltok toplistáit, fesztiválok fellépői felhozatalát, lemezeladási listákat és rádiós játszási listákat alapul véve állította össze a DUE Médiahálózat (lánykori nevén Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) csapata, és néhány könnyűzenei szakember a hazai előadók 100-as toplistáját. Erre a száz bandára és énekesre szavazott az a félezer 14 és 24 év közötti fiatal, aki hajlandó volt kitölteni a kérdőívet. 

Az előadók ismertségi versenyét a nyolcvanas évek legvégén startoló Tankcsapda nyerte. A fiatal szavazók 98.3 százaléka hallott már Lukács Laciékról, pedig egyikük se élt még, amikor a debreceni rockerek már hangosan bomlasztották a közrendet.

Ráadásul a hetvenes évek közepe óta rockerkedő ufóbűvölőt, Pataky Attilát, illetve csapatát, az Eddát a felmérés szerint többen ismerik, mint a valóságshow-ban feltűnt, sikeresen rappelő,  számos kereskedelmi tévés műsorban főhelyen szereplő Majkát

A második hely itt a Halott Pénzé. A  fesztiválzenekarrá izmosodott társaság első dala 2004-ben készült el, amikor a popkutatásban részt vevő mai tizennégy évesek apukája és anyukája sem lehetett biztos abban, hogy két év múlva egy leendő popszavazó világra jöttét ünneplik a szülészeten.

A harmadik helyezett Wellhello formáció viszont még majdnem ovis, hiszen alig hat éve hozta össze Flur Tomi és Diaz.

A második lista, a kedvenceké, már valamivel fiatalosabb ízlést tükröz. 

Legnépszerűbb csapatnak a Bagossy Brothers Companyt tartják a szavazók.

Ők hét év alatt érték el, hogy sokan kedveljék őket.

Második helyre futott be a Quimby, megerősítve ezzel, hogy a mai tinédzserek adott esetben kedvelik a huszadik századi alternatív rockot.

A Tankcsapda ezen a listán a negyedik helyen szerepel, alig valamivel maradva le a bronzérmes Punnany Massif mögött, akik tizenhét éve dolgoznak a sikerért.

A népszerűségi lista legfiatalabb formációja a 2016 óta működő Follow the Flow a 8. helyig jutott a

A DUE Médiahálózat a kutatási anyagot alapul véve egy ismeretterjesztő online játékot indít Nagy Diák Zenei Teszt néven. A játék célja, hogy a fiatalok körében  „népszerűsítse a magyar könnyűzenét, a jogszerű zenefogyasztást, megismertesse a szerzői jogok pozitív szerepét és jelentőségét.” A szervezők reményei szerint azon túl, hogy a magyar előadókat jobban megismerik, kevesebb fiatal tölt le kalóz és nem legális forrásokból zenét,és a legális csatornákon keresztül hallgatják majd kedvenceiket.

Mivel a játék a sajtóanyaga erősen hangsúlyozza az innovatív jelzőt, megeshet, hogy olyan zenei ígéretekről is kiderülhet „innovantíve″ valami, akik mindössze két-három éve váltak ismertté. A gyorsan jött siker is lehet tartós: a Rolling Stones például két évvel megalakulásuk után kiadta első lemezét, és az USA-ban turnézott. Persze nem szabad kapkodva ítélni, a Beatlesnek legalább három évébe telt, hogy világhírű legyen.

TOP 10 legismertebb előadó

1. Tankcsapda (a megkérdezettek 98,3 százaléka ismeri)

2. Halott Pénz (97,4%)

3. Wellhello (95,7%)

4. Molnár Ferenc Caramel (95,3%)

5. Rúzsa Magdi (94,9%)

6. Ákos (93,6%)

7. Kowalsky meg a Vega (93,2%)

8. Majka & Curtis (93,0%)

9. Csík Zenekar (92,3%)

10. Edda Művek (92,4%)

TOP 10 legkedveltebb előadó

1. Bagossy Brothers Company (a megkérdezettek 51,3 százaléka kedveli)

2. Quimby (50,4%)

3. Punnany Massif (48,7%)

4. Tankcsapda (47,0%)

5. Margaret Island (42,6%)

6. Halott Pénz (42,1%)

7. Kowalsky meg a Vega (40,0%)

8. Follow The Flow (37,2%)

9. Wellhello (36,8%)

10. 30Y (35,9%)