Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

A virtuális térbe költözik a Petőfi Irodalmi Múzeum is

2020.11.18. 21:15

A kényszerű bezárás idejére a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint interaktív webes felületekkel készül. Az év végére tervezett programok egy részét a múzeum YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán közvetítik. Emellett az intézmény Instagram-oldalán, valamint YouTube- és Spotify-csatornáján is rendszeresen jelentkezik új digitális tartalmakkal, egyedülálló archív felvételekkel, podcastekkel, valamint múzeumi kulisszatitkokkal.

Kapcsolódó

Gyóni-dokumentumok: hitelesítés nélkül nincs szenzáció

Csak akkor jelenthető ki, hogy a Szibériában megtalált Gyóni-versek valódiak, ha azt a magyar szakértők megvizsgálták.

November 30-án Kosztolányi nyomdokain olvassák Trianont és megismerkedünk az igazi Édes Annákkal, avagy a cselédek egykori helyzetével; december 1-én Juhász Anna POP-sorozatának vendége az új kötettel jelentkező Kepes András; december 7-én pedig karácsonyi költészeti virrasztáson vehetünk részt Lackfi Jánossal és más kortárs szerzők verseivel.

A PIM Esti Extra eseménysorozata szintén online valósul meg: az ősszel nyílt Kosztolányi/Édes Anna- és Székely Aladár-kiállításokra muzeológus és irodalomtörténész kollégák, valamint meghívott vendégek látogatnak el, hogy újszerű nézőpontokból nyújtsanak adalékokat a tárlatokhoz.

Múzeumpedagógusaik a tanárok és diákok részére dolgoztak ki olyan online eszköztárat, amely ingyenesen és hatékonyan hasznosítható a közoktatásban. Az online foglalkozásokon a tanulókat állandó dialógus mellett vezetik végig a múzeum háromdimenziós virtuális tárlataiban és irodalmi sétáin, és erednek többek között Petőfi Sándor, Csáth Géza, valamint a Pál utcai fiúk nyomába.

Az Akarsz-e játszani? címmel indult webes felület a Petőfi Sándort és Arany Jánost bemutató kiállításokat kelti új életre. A nagy népszerűségnek örvendő, önállóan is jól működő alkalmazások segítségével a résztvevők összemérhetik szókincsüket Arany Jánoséval, akinek verssoraiból saját emoji rappet is létrehozhatnak, vagy akár a japántól a perzsa fordításig megismerhetik a világ Petőfi-kiadásait.

A PIM, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Levéltár összefogásában Kapocs néven létrejött egy nyilvános, virtuális tárlat. A különböző témaköröket feldolgozó kiállítás tematikus csomópontja 1848. március 15-e, ennek apropóján közösen tartanak online múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

Kapcsolódó

Jövőre Benyovszky Móric emlékév lesz

Lesz könyv, film, emlékérem, film és musical is.