Piedone, Depeche Mode és Fabulon: jól megférnek egy falon

Falra fel 4.0 20201120
2020.11.18. 16:37
A XX. század magyar grafikusművészetét felvonultató, 150-nél is több tételből álló online aukción filmes, zenei, művészeti, propaganda- és reklámplakátokra licitálhatnak november 20-án, a világ bármely pontjáról, a Múzeum antikvárium és a Plakátfiú szervezésében.

Önök szerint mennyit érhet egy plakát, ami Zalatnay Cini és a Mini együttes koncertjére invitál az Erkel Színházba, 1972. április 24-ére? Ősz Ilona alkotása. A képzőművész magyarországi karrierjét hátrahagyva 1976-ban Dániába költözött és ott futott be karriert.

Vagy itt van a kultikus heavy metal zenekar, az Iron Maiden 1986-os, MTK stadionbéli koncertje, Ifjúsági Rendező Iroda, jó állapotban.

De ha komoly történelmi tételek érdeklik, akkor a Szociáldemokrata Párt propagandaplakátja is elérhető. A múlt árát mindig a jelenben fizetik meg. 

Szétzúzza a reakciót, felépíti az országot!

Ezt hirdeti Biró Mihály litográfiája, melynek emblematikus figurája, a forradalmi tömegek energiáit megtestesítő vörös kalapácsos ember a húszas évek első felének baloldali, munkásmozgalmi jelképe. A kalapácsos emberről jó sok bőrt lehúztak, az SZDP központi lapjának reklámozásakor debütált 1912-ben, majd a Népszavát népszerűsítette, legismertebb verziója a Tanácsköztársaság május elsejéjét hirdeti. Az árverésen szereplő, az 1945-ös választásokra készített plakáton a kalapácsos ember kezében utoljára lendül a szerszám, legalábbis Biró Mihály életében.

De van itt szinte tényleg minden:

  • Mos6 általános mosókrém,
  • 2006-os angliai Depeche Mode koncert,
  • barátságos mérkőzés Albert Flóriánnal (1970),
  • a Szindbád Latinovits Zoltán főszereplésével (1971),
  • a Fogd a pénzt és fuss Woody Allennel,
  • Ünnepi Könyvhét 1970,
  • a Fabulon, a Fékon, az Ofotért,
  • vagy a tejivást népszerűsítő Egy pohár tej.

És minden idők ikonikus filmes párosa, Bud Spencer és Terence Hill közösen forgatott teljes életművének negyvenkét plakátja a Szuperhekusoktól a Különben dühbe jövünkig.

A retrókorszak fogyasztói létének nélkülözhetetlen elemeit hirdető falragaszok tökéletes párhuzamba állíthatók a rendszer kultfilmjeinek hirdetéseivel. Pénteken kiderül, hogy az Egészséges erotika, az Eszkimó asszony fázik, a Szindbád vagy éppen az Idő van plakátja mennyit ér.

És a hazai felhozatal mellett vannak nemzetközi különlegességek is: a Star Wars, az Indiana Jones, a Jó, a rossz és a csúf, a Ben Hur, A profi Belmondóval és Ennio Morriconéval, a Borsalino Delonnal vagy az Amélie csodálatos élete.

A gép előtt ülve lehet bejelentkezni a magyar plakátművészet ritkaságaira New Yorkból, Sidneyből, a Zöldfoki szigetekről vagy Hódmezővásárhelyről. Kiderül minden, tán még az is, hogy Zalatnay Cini apáca volt-e vagy sem.

Az aukció anyaga előzetesen november 19-én és 20-án a Múzeum Antikváriumban (1053 Budapest, Múzeum krt. 35.) 10 és 18 óra között tekinthető meg.