Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Roma színészek jöhetnek a nappalinkba a karantén idején

2020.11.23. 19:36

A koronavírus áldozatai és a karantén által szétszakított családok előtt tiszteleg a Független Színház Magyarország Európai család című előadása, amelynek létrehozásában négy ország alkotói vettek részt. A darabot a Roma hősök program részeként megvalósuló Nemzetközi Roma Színházi Fesztiválon mutatják be, és egy héten át érhető el a társulat YouTube csatornáján.

Az alkotók a színdarab történetét közösen hozták létre az online térben, ott valósították meg a próbákat és a felvételeket is. Ezzel bizonyítva, hogy a távolság és az elszigeteltség nem lehet akadálya a művészek nemzetközi munkájának.

Ebben a mindenki számára nehéz időszakban erőt meríthetünk a roma család történetéből: bár tagjai veszteséggel, konfliktusokkal és titkokkal szembesülnek, a szeretet erejével mégis képesek továbblépni

– hangsúlyozta Balogh Vivien, a társulat kommunikációs vezetője.

A videó valamennyi felvétele egy családi zoom beszélgetés jeleneteit tárja elénk. Olyan kérdéseket jár körbe, amelyek jelenleg mindenki számára húsba vágók lehetnek:

  • Hogyan vészeli át egy család a pandémia időszakát egymástól elszakítva, ha nincs lehetőség a találkozásra és kilátástalan a helyzet?
  • Mit tehet az ember a korlátozások idején, ha szeretne búcsút venni elhunyt édesanyjától, de az intézkedések ezt megtiltják?

Az előadás angol nyelven, magyar, olasz és spanyol felirattal tekinthető meg. A fesztivál keretében nyolc roma színházi társulat mutatkozik be hétről hétre. A darabok szerdánként este 7 órától online tekinthetőek meg, utána pedig mindig közönségtalálkozót tartanak a virtuális térben.