Ma indul a Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

2020.11.24. 07:31

Egy 90 éves holokauszttúlélő öngyilkos komédiája, a nácik elől menekülő gyerekek, a „vilniusi hentes” pere, egy brooklyni haszid nő kitörési kísérlete, egy transz család története, izraeli és palesztin fiatalok közös örömzenéje, posztapokaliptikus humor izraeli rajzfilmen, a Rabin-gyilkoság a gyilkos szemszögéből, portré Izrael első és máig egyetlen miniszterelnöknőjéről, Golda Meirről. Egyebek között ezek lesznek láthatók a december 6-ig tartó rendezvényen.

A közel évtizedes múltra visszatekintő fesztiválon a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató legjobb filmek szerepelnek; az idei válogatásban Németországból, az Egyesült Államokból, Oroszországból, Ausztriából, Norvégiából, Izraelből és Magyarországról találhatók alkotások.

A programot november 24-én este az Ellenállás című amerikai film nyitja, amelynek főszereplője Jesse Eisenberg (A közösségi háló, Szemfényvesztők), magyar vonatkozása pedig, hogy Röhrig Géza és Kerekes Vica is szerepel benne.

Olyan alkotások kerülnek a vászonra – illetve a képernyőkre –, melyek hol elgondolkodtatnak, hol rádöbbentenek, hol megnevettetnek, hol elszomorítanak, hol pedig megríkatnak. De egy közös bennük: közelebb hoznak minket egymáshoz. Az idén ráadásul van még egy nem titkolt vágyunk: szeretnénk ezt a nagyon furcsa évet egy kicsit jobbá tenni

– mondta Kenesei Marcell, a filmfesztivál igazgatója.

A fesztivált az idén online tartják meg, így a programok az egész országban elérhetők. A műsorban szereplő filmeket a programban megjelölt időpontokban lehet megtekinteni a Budapest Film Távmozi rendszerén keresztül.

A vetítések mellett több film rendezője is bejelentkezik online, és ingyenesen megtekinthető kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. Így például A humorista című filmhez kapcsolódóan Kovács András Péter, Farkasházy Tivadar és Litkay Gergely beszélget arról, hogy lehet, kell vagy kötelező-e a politikával viccelni, illetve meddig mehet el egy humorista, amikor politikusokról állít össze egy műsort.