Feljelentették a POSZT szervezőit, több tízmilió forint közpénzt keresnek rajtuk

DSOKI20190606108
2020.11.25. 21:29 Módosítva: 2020.11.25. 21:40
A Pécsi Országos Színházi Találkozót üzemeltető céggel összefüggésben súlyos visszaéléseket tárt fel a pécsi önkormányzat, erről a hivatal értesítette az Indexet is. Eszerint a POSZT szervezői két év alatt több tízmillió forinttal károsíthatták meg a rendezvényt szervező, részben önkormányzati tulajdonú céget. A büntetőfeljelentést a Zsolnay Negyed új vezetője tette meg.

Péterffy Attila pécsi polgármester egy évvel ezelőtt kezdeményezte azt az átvilágítást, amelynek vélelmezése szerint 2017–2018-ban a POSZT fesztivál egyes költségeit duplán számolták el, és duplán is fizették ki, a két év alatt összesen 70 millió forintot. Egyszer a POSZT cégében, a POSZF Kft.-ben, egyszer pedig a szervezők által alapított saját cégben, az Aktor Nonprofit Kft.-ben.

Az átvilágítás szerint az ügyben négyen lehetnek érintettek,

és több tízmillió forinttal károsíthatták meg a pécsieket, s emellett a taotámogatással kapcsolatban is történhettek visszaélések. Emiatt a Zsolnay Negyed új vezetője, Bleszity Péter novemberben hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon büntető feljelentést tett a cég vezetői ellen.

Megkerestük Szűcs Gábor színész-rendezőt, az Aktor Nonprofit Kft. vezetőjét, hogy reagáljon az önkormányzat közleményére.

Az Aktor Produkció Nonprofit Kft. és a POSZF Nonprofit Kft. azért működött együtt, hogy a POSZT megrendezéséhez szükséges többletforrásokat biztosítsa. Az Aktor ezt a célt elérte, hiszen a társasági adó rendszerében évekkel ezelőtt még lehetséges pluszforrást előteremtette és a POSZT rendelkezésére bocsátotta. Ennek a lehetőségnek a kihasználása korábban nem történt meg. Az Aktor egyéb forrásokra is sikeresen pályázott.

Szűcs Gábor közölte, ők egyetlen fillér jövedelemre sem tettek szert, ezt a nonprofit gazdálkodási forma eleve kizárja.

Az Aktort többek között a NAV is vizsgálta, és semmilyen hibát nem talált a könyveiben, erről dokumentumok tanúskodnak. A Zsolnay Negyed ügyvezetőjének feljelentése Szűcs szerint minden alapot nélkülöz.

Az ügyvezető azt is furcsállja, hogy éppen a napokban nevezte ki az önkormányzat a POSZT egyik vezetőjének, miközben most feljelentette.

Hogyan lehet a taóval visszaélni?

Hogyan lehet a taóval visszaélni? A pécsi önkormányzat átvilágításának adatai alapján a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (POSZF) három vezető tisztségviselője és egy negyedik vezető közeli hozzátartozója 2017 márciusában hozta létre az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft.-t, az előadó-művészettel mint fő tevékenységi körrel. Az adatok alapján egy színleltnek tűnő szerződéssel az Aktor két hónap alatt bekerült az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásába, ezzel jogot szerzett arra, hogy kulturális taót gyűjtsön. Így az átvilágítás szerint az Aktor törvénytelenül 20,5 millió forint kulturális tao-gyűjtésére vált jogosulttá, ezt a keretet maximálisan feltöltötte, ebből viszont alig 10,7 millió forintot juttatott vissza a POSZF-nak a következő évi fesztivál szervezésére. Úgy, hogy az adminisztratív költségekkel nem számolt el.

Megkérdeztük Márta Istvánt is, aki áprilistól októberig a POSZT egyik ügyvezetője volt.

Az előző vezetéssel összefüggő anomáliákat részben érzékeltük, ezekről hallottunk. A közösségi médiában is olvashattunk sok mindent, de az ügy megítélése nem tartozott és nem tartozik az ügyvezetés feladatai közé. Mi ez év áprilistól Moravetz Levente színész-rendezővel vállaltuk fel a POFSZ NKft. kettős ügyvezetését. Megbízásunk december 31-ig szólt. Sajnos ebben az évben – bár kétszer is nekiindultunk – a pandémia miatt egyáltalán nem tudtuk megvalósítani a 20. POSZT-ot. Én októberben – megnövekedett elfoglaltságaim miatt is – lemondtam erről a tisztségről. A POSZT jövő évi sorsát alapvetően a Covid-helyzet befolyásolja, azt figyelembe véve fog a továbbiakról dönteni a többségi tulajdonos Pécs városa és a kisebbségi tulajdonos Magyar Teátrumi Társaság. Amennyiben körvonalazódik a POSZT jövője, természetesen szívesen részt veszek a munkában, ha erre igény lesz.

(Borítókép: POSZT felirat Széchenyi téren a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitójának napján Színházban 2019. június 6-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)