Akciófilmek a testőrnő szemével

2020.11.25. 14:49
Evy Poumpouras több amerikai elnök testőre volt
Evy Poumpouras több amerikai elnök testőre volt
Fotó: youtube

Egy személyi védelemmel foglalkozó, amerikai terminológiában a Titkos Szolgálat (Secret Service) volt tagja veszi sorra azokat a filmeket, amelyekben amerikai elnököket, politikusokat védő testőrök szerepelnek.

Az első film Clint Eastwood Tűzvonalban című darabja. Evy Pamouras a terembe bevonuló és az asztalok között parolázó elnökkel kapcsolatban kiemelte, hogy nagyon ritkán engednek ennyire közel embereket a védett személyhez. A civilek általában egy korlát vagy egy elválasztó mögött állva rázhatnak kezet az elnökkel. A kézrázogatás közben az elnökre támadó orgyilkos fegyvere elé vetődő testőrről elmondta:

Bármilyen hihetetlen, ez a testőrök dolga. Nemcsak az, hogy szó szerint a golyó elé ugorjanak, hanem hogy kezük széttárásával minél nagyobb célpontot alkossanak, így őket találják el, ne az elnököt.

Erre a közbevetődésre külön felkészítést is kapnak.

A volt testőr egy gyakran figyelmen kívül hagyott szempontot is elmond a film egyik jelenetére utalva, amikor a Clint Eastwood által játszott testőrnek feltűnik, hogy a későbbi támadó valamit rejteget a kezében. A személyi védelem tagjai rendszeresen találkoznak ilyen esetekkel, sokszor nincs idő udvariaskodni, egyszerűen kiverik a gyanús tárgyat az illető kezéből. Szinte mindig ártatlan eszközökről, például tollról van szó, de a védelem nem hibázhat. Hasonló a helyzet a zsebre dugott kezekkel. A testőr praxisában az is többször előfordult, hogy nem volt idő szólni, hanem egész egyszerűen az illető csuklóit megszorítva tartotta annak kezeit a zsebében, amíg elhaladt az elnök.

Kapcsolódó

Vívómester leplezi le a kardozós filmek titkait

A történelmi kardvívás szakértőjénél és oktatójánál a legerősebb jelenet is csak hetest kapott a tízes skálán.

A kijelölt túlélő című sorozatból talán a kódnevek emlegetése a legérdekesebb. Nemrég mi is megírtuk, hogy Joe Biden elnökjelölt kódneve Kelta (Celtic), feleségéé Capri, a többiekhez hasonlóan jelöltsége hivatalossá válásától ugyanúgy a Titkos Szolgálat védelmét élvezi, mint a hivatalban lévő elnök. A Clinton család és kormányzat tagjai E betűvel kezdődő neveket kaptak, ifjabbik Bush pedig T betűset.

A támadás a Fehér Ház ellen 2. – London Ostroma című filmmel kapcsolatban is kerülnek elő rendkívül érdekes részletek. Egy jelenetben az elnök és testőrei egy ajtó és az elnöki limuzin között ragadnak egy támadás során. A testőr elmondja, hogy ez semmiképpen nem fordulhat elő. Az épület bejárati ajtajánál áll egy ügynök, akinek semmi más dolga nincs, mint az, hogy az ajtó nyitva maradjon, és ugyanez igaz a Bestiának nevezett páncélozott elnöki limuzinra is. Ráadásul mindig egyszerre két limuzin megy, hogy ne lehessen tudni, melyikben ül az elnök.

A termitgránát, amely gyorsan átégeti magát a motorházon is, homlokráncolásra késztette. Ez utóbbira csak annyit mondott, a Bestiát nem véletlenül hívják így, nem egyszerű mozgásképtelenné tenni, ugyanis arra tervezték, hogy a legkedvezőtlenebb körülmények között is haladjon. És még hosszasan sorolja a problémákat.

A Vasember 3. egyik ikonikus jelenetében Harcigép, mint később kiderül, automata üzemmódban érkezik az elnöki géphez. Az első kérdés, miért nem nyittatták fel a sisakot, hogy lássák, ki van benne. A második, hogy a gépre senki sem vihet fel fegyvert, csak a testőrök. Bár technikailag Rhodes ezredes a légierő tagja, és mint ilyen, jogosan van a gépen, a filmben ábrázolt technológia mellett miért nincs olyan eszköze a testőröknek, amivel ilyen típusú fenyegetés ellen is tudnak védekezni.

A videó további részeiben szóba kerül az Öreg hölgy és a testőr, az Őrszem, Az elnök végveszélyben és még számos film.

Kapcsolódó

Akciófilmek a kommandós szemével

Bennfentes szakértő elemzi a Commando, a Sólyom végveszélyben, az Amerikai mesterlövész és a Leghosszabb nap tűzharcait.  • Hírek
  • Hírek