Tisztelői, pályatársai búcsúznak Balázs Fecótól

TZIHZ20170322014
2020.11.27. 18:00
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti az életének hetvenedik évében, csütörtökön este elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenészt, billentyűst, énekest, zeneszerzőt.

Az Emmi közleményben méltatja Balázs Fecót:

Lendület, életszeretet és szakmai áhítat jellemezte életpályáját, bizonyítékaként annak a szakmai és emberi alázatnak, amire csak kevesen képesek.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerzőtől, énekestől, a Korál együttes alapítójától halálának napján zenészek, énekesek, művészek, politikusok búcsúztak megrendülten. A legtöbben közösségi oldalaikon, hivatalos weboldalaikon dalaival, dalszövegeivel emlékeznek rá.

Ki marad majd a barátom...?

Isten Veled, Fecó!

– így búcsúzik közösségi oldalán Demjén Ferenc Kossuth-díjas énekes, dalszövegíró és basszusgitáros.

Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekes röviden, megrendülten köszön el egykori zenekari társától:

Szomorúan búcsúzom...

Fecó, drága, nyugodj békében!

Borlai Gergő zenész, aki több koncerten is fellépett Fecóval, így ír közösségi oldalán:

1996-ban az In Line együttesben játszottam. Egyszer csak jött a telefon, hogy mi kísérjük Fecót az élő unplugged lemezfelvételén. Malek Miki volt a hangszerelő, Jancsa mellett Rátonyi Robi zongorázott, Kovács Kati és Zorán volt a vendég. Fecóval a próbák során találkoztam először, de rögtön jóban lettünk. Fergeteges koncert volt, elképesztő jó hangulatban, utána jam sessionnel. Utoljára Júliusban beszéltem vele telefonon egy koncert miatt, ami sajnos nem jött össze. Hatalmas veszteség. Ő volt az Charlie mellett, aki egész életében az eredeti hangnemben énekelte a dalait. Ijesztő, hogy a lemezfelvétel csapatából sem Csepregi Gyuszi, sem Vasvári Pali és most már Fecó sincs közöttünk. Vigyázzatok magatokra, vigyázzunk egymásra!

A politikusok közül Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere röviden búcsúzik közösségi oldalán:

Homok a szélben, tudom, hogy az vagyok.

Mindannyian azok vagyunk. Nyugodjon békében!

Hevesi Tamás énekes ennyit ír közösségi oldalán:

Drága Fecó! Mindörökké velünk maradsz!

Majka Balázs Fecó egyik dalának szövegrészletével köszön el:

„Rád bízom, merre...

...ne ez a bolygó legyen!”

Viszlát, Mester

Fischer László gitáros, a Korál együttes alapító tagja, a lírai rock egyik legfontosabb hazai képviselője az MTI-nek idézte fel Balázs Fecóhoz fűződő szakmai és emberi barátságát:

Balázs Fecó a Korál 1978-as megalapításával korábbi együttese, a Taurus munkásságát szerette volna tovább vinni, ez a dallamos rockzene jellemezte aztán a Korált is. Balázs Fecóval nagyszerű élmény volt együtt zenélni: mi ketten jól kiegészítettük egymást, ő inkább a lírai vonalat vitte, én meg a rockost.

Mága Zoltán hegedűművész a Facebookon írta:

Mély döbbenet és még mélyebb gyász van szívemben, hogy a magyar zenei élet egyik legnagyobb kiválósága, akivel családi barátságot ápoltunk, és annyi gálakoncertem, jótékonysági előadásom kiemelt sztárvendége volt, ma feladta a harcot, és lelke a mennyekbe költözött.

(Borítókép: Balázs Fecó 2017-ben. Fotó: Zih Zsolt / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport