Folytatódik a médiatörténeti kísérlet, kövesse velünk a Beethoven-nap esti koncertjeit

2020.11.28. 18:22
Szombaton Beethovenről szól a nap a Zeneakadémián és az Indexen is. Idén ünnepli a zenei világ a komponista születésének 250. évfordulóját.

A Concerto Budapest szombaton három koncerttel tiszteleg Ludwig van Beethoven emléke előtt. A zenekar mindhárom hangversenyt az Indexen közvetíti élőben a Zeneakadémia Nagyterméből.

Délelőtt 11 órától a kamaramuzsikáé volt a főszerep: szonáta hegedűre és zongorára, csellóra és zongorára, zongoratrió és kései vonósnégyes Balázs Jánossal, Perényi Miklóssal, Keller Andrással, Várjon Dénessel és a Hungarian Quartettel.

A kamaraformációk előadása élményszámba mehetett a hardcore komolyzenei ínyencek számára, az esti koncert fél héttől erősen ajánlott a haladó zenehallgatóknak is. A műsoron csupa sláger: a két meghatározó szimfónia, az Eroica és a Sors közé ékelődő IV. szimfónia, a Hegedűverseny és a III. (c-moll) zongoraverseny.

A zenekari hangversenyen a Concerto Budapestet Keller András vezényli, szólistaként közreműködik Baráti Kristóf hegedűművész és Berecz Mihály zongoraművész.

Kapcsolódó

Martonvásáron maradt Beethoven szíve

Teréz csak barát volt, a húg volt a géniusz szívének tényleges elrablója.

A nagyszabású sorozatot a kései remekmű, a Nagy fúga zárja. Az eredetileg a B-dúr vonósnégyes utolsó tételének szánt darab mindjárt háromféle változatban is megszólal, hiszen született belőle vonószenekari mű, kvartett és négykezes is zongorára. Olyan ez, mint amikor egy DJ több remixet is készít ugyanarra a számra.

Keller András, a Concerto Budapest vezetője így jellemezte az Indexnek a Nagy fúgát:

Olyan elementárisan üti meg a hallgatót és a résztvevőt, hogy levegőt sem kap. Először is úgy tűnik, mintha nagyon csúnya lenne. De nem az, és a végére kiderül, hogy mennybe megy még a csúnyaság is. Olyan utazáson viszi végig az embereket, ami páratlan, és ez a zene egyik legnagyobb csodája, hogy lehetőséget ad számunkra olyasmiket megélni, amiket nem lehet szavakkal, sehogyan sem kifejezni. Ha találkozik a Nagy fúgával, lehet, hogy dühbe jön a hallgató, de én azt remélem, hogy hagyja magát elragadni.