Magyarország 365: itt a fotópályázat véghajrája

2020.11.28. 10:54

Véghajrájához érkezett a Magyarország 365 fotópályázat. A vasárnap estig tartó közönségszavazással zárul a versengés. Az Index nemcsak buzdít, maga is voksolt. Mivel nem lehet tudni, hogy kiknek a munkáira, ezért név nélkül mutatjuk a kedvenc pályaműveinket. Alakítsa ön is a közönségdíjas fotók sorsát, válassza ki a saját favoritjait!

Kis indian
Fotó: Magyarország 365

Ezért tetszik nekünk: A kép nem szokványos alanya a házi veréb, e pályamű remek humorral művészi magasságokba emeli a hazánkban nagy egyedszámban előforduló, 2001-ben védetté nyilvánított, kis termetű madarat. (Természet és táj kategória)

A kormány által meghirdetett és idén másodszor megszervezett fotópályázat érdekessége a hallatlan érdeklődés. Több ezer pályázó 28 ezer pályaművet küldött be, amiből sejthető, hogy nemcsak profik, hanem amatőrök is nevezték munkáikat:

  • Életképek;
  • Természet és táj;
  • illetve Épített és tárgyi örökség kategóriában.

A szakmai zsűri tagjai között többek között olyan neves fotográfusok szerepelnek, mint Keleti Éva Kossuth-díjas fényképész vagy Kaiser Ottó, aki a zsűri elnöke. Utóbbi a versengés kapcsán elmondta:

A pályázókat lelkesítette, hogy nem teszünk különbséget profik és amatőrök között, akár egy jobb telefonnal elkészített képpel is lehetett nevezni.

Erősek a beérkezett pályaművek, elmosódik a határ e két csoport között, így a pályázattal a magyar fotográfia újabb lehetőséget kap arra, hogy rejtett tehetségekre bukkanjon. A zsűri elnöke szerint a fotográfia révén adott a lehetőség arra is, hogy térben és időben újra elhelyezzük magunkat, tisztázzuk kultúránkhoz, családunkhoz, közösségeinkhez való viszonyunkat.

17893 0 glmfmghvbuesvnyx
Fotó: Magyarország 365

Ezért tetszik nekünk: A fotográfiában az utóbbi években jelentős teret hódított a drónfotózás, melyet előszeretettel használnak természetfotósok, ám ez a kedvencünk az Életképek kategóriában versenyez az előkelő helyezésért. (Életképek kategória)

Az idén összegyűlt képanyag egy lélekkel teli látleletté állt össze, amelyben verseinkből, festményeinkből ismert tájakon, regényekből ismert városokban, falvakban barangolhatunk. Fontos, hogy képekben újra és újra megfogalmazzuk időközben felépült, átalakult városainkat, országunkat, ehhez pedig az egyik legmegfelelőbb forma egy olyan fotográfiai mustra, mint a Magyarország 365.

A véghajrát követően online eredményhirdetés december elején várható, tavasszal pedig, ahogy a járvány engedi, vándorkiállítás nyílik szerte az országban a legjobb munkákból. A nyertes képek a pályázat honlapján is elérhetőek lesznek, de album formájában is kézbe vehetők majd.Szavazni itt tud a saját kedvenceire.