Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Csak fikció A korona című brit Netflix-sorozat – ha még nem tudta volna

V2 TheCrown 405 Unit 00093 RT
2020.11.30. 14:18
A brit kulturális miniszter szerint a Netflix csatorna legnépszerűbb sorozata, a brit királyi család életét bemutató A korona sorozat készítőinek egyértelművé kellene tenniük, hogy a történet csupán fikció – írja a BBC hírportálja.

Felmerül a kérdés, miért csak most kapnak észbe a potentátok a mintegy 30 millió nézőt számláló sorozattal kapcsolatban, illetve hogy bárki úgy tekintett-e eddig a brit színészvilág krémjét felvonultató történetre, mint expressis verbis történelmi kordokumentumra.

Nyilván nem, csakhogy most olyan korba, konkrétan 

Diana és Károly herceg legendásan boldogtalan házasságához, illetve a Thatcher-éra munkanélküliség sújtotta világába ért a történet,

amiről már a nézők jó részének konkrét emlékei vannak. Ezáltal bizonyos értelmezések félrevihetik a dolgot, és adott esetben előfordulhat, hogy nem száz százalékig esnek egybe a valósággal, vagy legalábbis más felhangot kapnak. És ott vannak azok, akinek viszont nincsenek az adott korból megélt történelmi tapasztalataik, és történelmi dokumentumként tekinthetnek a sorozatban bemutatott, nyilván persze azért valóságelemeken nyugvó fikcióra.

Aggódom, hogy egy nemzedéknyi néző, akik még nem éltek az események idején, összetéveszthetik a fikciót a valósággal

– mondta vasárnap Oliver Dowden kulturális miniszter a Daily Mail című konzervatív tömeglapnak adott interjújában.

Peter Morgan, a széria írója viszont a kreatív képzelőerő játékának nevezte a produkciót, teljes joggal, melynek forgatókönyve folyamatos ide-oda ugrálás a kutatómunka és a drámaírás között.

Úgy látszik, az ide-oda ugráláshoz befogadóként is nagykorúnak kell lenni, ezért biztos, ami biztos, álljon ott minden folytatás elején:

kedves nézőink, bizony fikció az, amit itten látnak.

(Borítókép fotó: Des Willie / Netflix)