Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Cáfolják a vádakat a POSZT feljelentett szervezői

DSOKI20180616017
2020.11.30. 14:40
Tételesen cáfolják az őket ért vádakat a Pécsi Országos Színházi Találkozó szervezői. Állítják, egyetlen fillér sem tűnt el cégeikből, ellenben csak hasznot hajtottak a részben a Pécs városa által tulajdonolt cégnek és a fesztiválnak, melybe a város az utóbbi időben már egyre kevesebb pénzt tett bele.

Ez az ügy már egyszer lefutott, és akkor is világosan megválaszolt a vádakra, az egészet jelenleg újra felmelegítette a Zsolnay Negyed jelenlegi ügyvezetője.

Ezt Szűcs Gábor színész-rendező, az Aktor Nonprofit Kft. ügyvezetője mondta az Indexnek. Szűcs arról tájékoztatta lapunkat, hogy az Aktor Produkció Nonprofit Kft. és a POSZF Nonprofit Kft. együttműködésék célja a POSZT megrendezéséhez szükséges többletforrások biztosítása volt, az Aktor ezt a célt elérte, hiszen a társasági adó rendszerében évekkel ezelőtt még lehetséges pluszforrást előteremtette és a POSZT rendelkezésére bocsátotta.

Azt már egy közleményben is megírták, hogy az Aktor Nonprofit Kft. tulajdonosai

egyetlen fillér jövedelemre sem tettek szert,

ezt a nonprofit gazdálkodási forma eleve kizárja. A céget a NAV is vizsgálta, és semmilyen hibát nem talált a könyveiben, így tehát a Zsolnay Negyed ügyvezetőjének feljelentése minden alapot nélkülöz.

Az önkormányzati vádakra, illetve az Index cikkére reagálva most hangsúlyozzák, hogy a POSZF Kft. könyvvizsgálója, felügyelőbizottsága, tulajdonosai, köztük a többségi tulajdonos Zsolnay Örökségkezelő, illetve korábban maga Pécs város önkormányzata, a kft. 2019-es, 2018-as és 2017-es (és minden korábbi) pénzügyi beszámolóját és minden egyéb dokumentumát jóváhagyta.

A jelenlegi városvezetés és a korábbi városvezetés időszakában is. Ezekben a beszámolókban az Aktor által végzett minden tevékenység, mely egyébként csakis hasznot hozott a POSZT-nak, szerepelt.

Szűcs Gábor ügyvezető az Indexnek azt is elmondta, hogy a POSZT-ba az elmúlt években Pécs városa egyre kevesebb pénzt tett be, ezt pótolta az Aktor sikeres tevékenysége. 

Egy árva forint sem tűnt el, sőt, minden átláthatóan zajlott, és a POSZT csak nyert az elmúlt években azzal, hogy ügyvezetése minden lehetséges forrást mozgósított a fesztivál érdekében.

Az Aktor minden dokumentumát, szerződéseit, beszámolóit, elszámolásait bárki megtekintheti, ahogy ezt korábban, minden érintett illetékes szerv, sőt más civil szervezet is megtette. Senki, soha, semmilyen hibát nem talált, mert nem is találhatott.

Szűcs szerint

árulkodó, hogy ismeretlen tettes ellen tette a feljelentést a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője. A POSZT és az Aktor minden tevékenysége transzparens, pontosan tudható, ki mit írt alá. Az ismeretlen tettes elleni feljelentést csak az indokolhatja, hogy a feljelentő nem meri vállalni a későbbi visszaperelés veszélyét, amikor rágalmazásért kellene felelnie.

Ahogy az Index korábban megírta, a Pécsi Országos Színházi Találkozót üzemeltető céggel összefüggésben súlyos visszaéléseket tárt fel a pécsi önkormányzat, erről a hivatal értesítette az Indexet is. Az önkormányzat közleménye szerint a POSZT szervezői két év alatt több tízmillió forinttal károsíthatták meg a rendezvényt szervező, részben önkormányzati tulajdonú céget. A büntetőfeljelentést a Zsolnay Negyed új vezetője tette meg ismeretlen tettes ellen.

A pécsi önkormányzat által egy évvel ezelőtt kezdeményezett átvilágítás arra a megállapításra jutott, hogy 2017–2018-ban a POSZT fesztivál egyes költségeit duplán számolták el, és duplán is fizették ki, a két év alatt összesen 70 millió forintot. Egyszer a POSZT cégében, a POSZF Kft.-ben, egyszer pedig a szervezők által alapított saját cégben, az Aktor Nonprofit Kft.-ben.

(Borítókép: Szűcs Gábor fesztiváligazgató a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díjátadó gáláján a pécsi Kodály Központban 2018. június 16-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)  • Vennék
  • Bankszámla