A tűzeset óta először lesz karácsonyi koncert a Notre-Dame-ban

2020.11.30. 20:10

A 2019 tavaszán történt pusztító tűzeset óta először énekel a kórus a Notre-Dame-ban szenteste. A koncertet az érvényben lévő járványügyi előírásoknak megfelelően szigorú rendszabályok mellett tartják és a televízióban közvetítik – közölte hétfőn az érsekség.

A rendezvényen a Notre-Dame felnőttkórusának húsz tagja, két szólista és egy orgonista vesz részt. Az eseményre külön bérelnek egy kis orgonát, mivel a székesegyház saját orgonáját jelenleg felújítják.

A katedrális a 2019 tavaszán kitört tűzben súlyosan megsérült. Az elmúlt hetekben a helyreállítási munkálatok mérföldkőhöz érkeztek: eltávolították a leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzatot, ezzel elhárult az omlásveszély.

A tűzeset óta tartottak már kisebb miséket hívők nélkül a katedrálisban, például húsvétkor. Michel Aupetit párizsi érsek közlése szerint a Notre-Dame kórusa számára viszont ez lesz az első fellépés a katasztrófa óta, eddig Párizs különböző templomaiban énekeltek. Ezért ez egy szimbolikus karácsonyi koncert lesz – mondta az érsek.

A hagyományos éjféli misét tavaly a francia főváros nyugati részén lévő Bois de Boulogne parkban, egy cirkuszi sátorban tartották.

Emmanuel Macron francia elnök azt ígérte, hogy 2024-ig újjáépítik a világhírű párizsi látványosságot.