Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Borbély Tamás az Év bortermelője

2020.12.04. 20:31

Borbély Tamás badacsonyi borász nyerte el az Év bortermelője címet. A díj odaítélése az idén is a jelölési szakasszal vette kezdetét, melynek során a Magyar Bor Akadémia (MBA) felkérésére rekordszámú, háromszáznál is több borász, borszakíró, borszakértő, kereskedő, oktató, étteremvezető, sommelier, chef vagy az ágazathoz más módon kötődő szakember tett eleget és küldte el jelölését – idézte fel a pénteki online eredményhirdetésen az MBA elnöke.

Zilai Zoltán hozzátette, az Év bortermelője díj öt jelöltje közül négy az így kapott szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak között, míg egy jelöltet a hagyományoknak megfelelően a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg.

A díjra az idén

  • Borbély Tamás (Borbély Családi Pincészet, Badacsonyi borvidék),
  • ifj. Figula Mihály (Figula Pincészet, Balatonfüred–Csopaki borvidék),
  • Ipacs-Szabó István (Vylyan Pincészet, Villányi borvidék),
  • Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalmi borvidék) 
  • Nyúlné Pühra Beáta (Nyakas Pince, Etyek–Budai borvidék) kapott jelölést.

A verseny szabályzata alapján az öt jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2020-as Év bortermelője Magyarországon díj nyertesét egyéni, titkos szavazással. Az idén 135 tag vett részt a szavazásban.

Az elismerésre kilencedik alkalommal jelölt Borbély Tamás az eredmény bejelentése előtt megtartott beszélgetésen felidézte, hogy maga is a Badacsonyi borvidéken született, ahol szülei a szőlőművelés és a borkészítés szeretetére nevelték.

Később a világot járva tanulta meg tisztelni azt a rengeteg lehetőséget, amelyet a borvidék magában hordoz: többek között a termőhelyek változatosságát vagy a vulkáni tanúhegyek és a Balaton hatását a sokrétű badacsonyi terroirra.