Európai filmek az ArteKino fesztiválon

2020.12.05. 15:00

Az ArteKino fesztivál 2016-ban már eleve online indult, pedig akkor még senki nem sejthette, hogy a pandémia kitörése a mozinézőket erre a felületre tereli. Kitalálói egyszerűen arra gondoltak, hogy így olyanokhoz is eljuthatnak a filmek, akik egyébként nem járnak moziba. Ráadásul a kezdetektől ingyenessé tették a filmnézésnek ezt a módját, nehogy ez akadályozza meg az alkotások széles körű megismerését. 

Az ARTE tévécsatorna megalakulása óta egyfajta kulturális missziót tölt be, és azt az európai ideált, amelyet műsoraival a kezdetektől képvisel, digitális kínálatán keresztül a szélesebb európai közönséggel is igyekszik megosztani. Nem titkolt céljuk, hogy a tengerentúli blockbusterek mellett minél többeket megismertessenek az európai szerzői filmek változatosságával.

Az idei, vagyis az ötödik összeállításban 10 fiatal európai rendező alkotása érhető el december 1. és 31. között Európa 45 országában 10 nyelven feliratozva. Előtérben a fiatalabb, pályájuk elején álló rendezők, az ő látószögük és érzékenységük a geopolitika és a magánélet válságos fordulataira. A sokszor a dokumentum- és játékfilm határait feszegető alkotások hol szomorkásabb, hol vidámabb képet mutatnak a körülöttünk folyvást átalakuló világról.