Svédországban sorra nyílnak az éjjel is nyitva tartó boltok – egereknek

2020.12.07. 20:04
Pandémia idején is fontos a figyelmesség.

Az utóbbi években egy titokzatos egérbarát, Anonymouse (névtelen egér) sorra nyitja boltjait Svédország különböző városaiban. A pandémia miatt pangó piac sem szegi kedvét a titokzatos művésznek, hiszen az idén is újabb boltocskákkal örvendeztette meg a járókelőket:

egy lemezkiadóval (Ricotta Records) és egy gyógyszertárral (Apoteket Cikadan), ahol a megállítótábla hirdeti a kedvezményes egérfarokolajat.

Igazi kedvenceink azonban azok a pinceablakokba épített installációk, amelyek a vendéglátásról szólnak.

  • Tavaly hangulatos indiai étterem „nyílt” az egereknek a Kungsgatan 28b alatt, ahol „Chisa” és „Maustercard” kártyákat is elfogadnak.
  • Négy évvel ezelőtt pedig ugyancsak Malmőben készültek el azok a 70 × 30 centiméteres boltocskák, amelyek ehető falatkákkal kényeztetik a betérő apró rágcsálókat.
  • Az egyik parányi üzlet éltető olajos magvakat kínál (Noix de Vie), a másik pedig egy pöttöm étterem (il Topolino), ahol a svájci, francia és olasz sajtok mellett a sajtos kréker a helyi specialitás.

A kívül-belül jól megtervezett installáció nem feledkezik meg olyan gyűszűnyi kellékekről sem, mint a falhoz bilincselt kerékpár, a teraszbútorok vagy a virágokkal teleültetett kerti kád. A falakon graffiti hirdeti a készítőt, és kicsiny plakátok kínálnak kulturális csemegét is az egereknek. A boltocskák kirakata éjjel ráadásul világít, így a kevésbé jó szaglású rágcsálók is könnyen rálelhetnek.

Egyelőre arról még nem érkezett hír, hogy a környékbeli macskák mit szólnak az ötlethez, de ha a helyi egerek rettegnek, akkor csak egy kis mozit kell hozzáépíteni nekik megnyugvásul, ahol a Macskafogó című magyar filmsikert játszanák – végtelenítve...