Eltemették Balázs Fecót

20201211151716 FERI7422
2020.12.11. 14:24

Szűk családi, baráti körben kísérték utolsó útjára Balázs Fecót. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, énekes, a Korál zenekar alapító tagja 2020. november 27-én, hatvankilenc éves korában hunyt el.

A szigorúan zárt körű temetésre a járványügyi intézkedések miatt volt szükség. Fecó rajongói december első hétvégéjén már elbúcsúzhattak tőle a Margitszigeten, a zenélő szökőkútnál, ahová rengetegen érkeztek, és a távolságtartás szabályait figyelembe véve rótták le kegyeletüket. 

Utoljára a járvány kitörésekor beszélgettünk arról vele, hogy a koronavírus mindenre hatással van, és Fecó azt mondta, hogy a gyönge szíve miatt jobb elkerülni ezt a járványt. 

A temetésen hegedűre és nagybőgőre átírt változatban játszották Fecó A Csönd Éve Volt című dalát. 

Balázs Fecót többen is búcsúztatták az Óbudai Temetőben. Az Indexet Várkonyi Attila, Fecó jó barátja, rádiós és televíziós műsorvezető arról tájékoztatta, hogy Ifj. Albert Flórián, egykori válogatott labdarúgó, Fecó kedvenc csapata, a Ferencváros képviseletében azt mondta, hogy nagy megtiszteltetés, hogy Fecót nem csupán az édesapja, de ő is a barátjának tudhatta.

Dorozsmai Péter zenész, aki Fecóval éveken keresztül játszott a Korál zenekarban, a régi időket idézte fel. Fecóval olyan közeli volt a kapcsolatuk, hogy az ő stúdiójában vették fel Fecó utolsó dalait is, amit Fecó csak így nevezett:

életem albuma.

A ravatalnál beszédet mondott Semjén Zsolt teológus, miniszterelnök-helyettes, aki Fecó jó barátjaként úgy fogalmazott, hogy Balázs Fecó lelkisége közel állt Assisi Szent Ferencéhez; küldetést kapott arra, hogy a Vas megyei Sitke romos kápolnáját újjáépítse, ezzel pedig mindazok szívét is újjáépítette, akik imádkozni járnak oda

Pásztor László, a Neoton zenekar legendás tagja ezekkel a szavakkal búcsúzott:

Vannak emberek, akik arra születtek, hogy szeressék őket és Fecó ilyen volt. Saját örömén, bánatán keresztül énekelte mindannyiunk örömét és bánatát.

Kovács Ferenc, akivel Fecó évtizedeken keresztül gondoskodott a Sitkei Kápolna sorsáról, ezekkel a szavakkal kezdte búcsúbeszédét:

Sitke és Vas megye minden lakója nevében érkeztem.

Mert ma este Sitke is búcsúzik Balázs Ferenctől. Az Index a zenész halála után ellátogatott a Vas megyei településre, ahol Balázs Ferenc és a Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület segítségével és munkájának köszönhetően az 1980-as évek végén,és az 1990-es évek elején megszépült a falu melletti dombon álló romos kápolna. A domboldalra szervezett évenkénti rockfesztivál bevételéből renoválták a kápolnát.

Sitke polgármestere, Morgós István az Indexnek azt mondta, hogy Balázs Fecó temetésének napján a sitkeiek a kápolnánál dalaival, kivetítőn búcsúznak a zeneszerzőtől. Gyertyák és mécsesek már halálának napja óta égnek az elárvult sitkei színpadon.

   

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport