Így készül a narancsív

Mila narancsiv
2020.12.11. 19:51
Karácsonyi készülődés az Indexszel. Ha gasztroajándék, legyen az idén a narancsív. Auguszt József azt is megmutatja, hogyan készül.

Az Auguszt cukrászdinasztia idén ünnepli fennállásának 150. évét. Az advent és a karácsony náluk az év legforgalmasabb időszaka. Az új az mindig érdekes, de a hagyomány a biztos, a karácsony ezért inkább a nosztalgiáról és a hagyományokról szól. Nem véletlen, hogy az adventi ünnepkör bestsellerei: a bejgli, a habcsók, a koldustallér, illetve a narancsív.

Utóbbi tökéletes gasztroajándék, kis ügyességgel otthon is elkészíthető, átlátszó üvegbe csomagolva, szalaggal átkötve verhetetlen meglepetés lehet. Pláne, ha a mesterfogásokat Auguszt József, a Fény utcai üzlet vezetője ismerteti. 

Így készül a narancsív

Kézművesség a négyzeten: cuki kis karácsonyfa

És ha már kézművesség, lehet ezt fokozni. Auguszt József így emlékezik azokra az időkre, amikor a cég feldíszített fenyőket is repertoáron tartott. „A miénk a két világháború között a budai oldal ikonikus cukrászdája volt, nagyapám, id. Auguszt József pedig a korabeli főváros megbecsült, népszerű polgára.

Akkoriban a bejglin, kuglófon, bonbonokon, aprósüteményeken kívül még egy karácsonyi különlegesség készült : a saját termékekkel feldíszített, kis, ajándékba adható karácsonyfák. Sokan küldték ezt üzleti partnereiknek, ügyvédjüknek, orvosuknak.

Mivel nagyapám jóban volt a krisztinavárosi görögkatolikus templom plébánosával, a megmaradt karácsonyfákat az ünnepek után átvitette a szerb templomba, így vízkeresztkor az ortodox karácsony fényét is emelhették. A hagyomány tovább él,  újra készülnek a kis, 30 cm-es Nordmann-fenyőből kötött kézműves karácsonyfák, melyeket az üzemben készült nyalánkságokkal díszítünk fel.” 

(Borítókép: Tóth Milán)