Titkos kódok: eldugott Netflix-filmek ezrei a neten

GettyImages-1229161492
2020.12.11. 18:17 Módosítva: 2020.12.14. 13:54
Vannak a filmek, amelyek előfizetéssel elérhetők. És vannak a filmek, amelyek szintén, csak kód kell hozzá.

Jómagam, aki a márciusi karantén kezdetekor vetettem bele magam a netflixezés mélységeibe, kimondottan csalódott voltam, amikor regisztráltam az oldalra. Azt hittem, hogy a Netflix nem más, mint egy női táska, amiben minden szükséges dolog benne van, vagyis olyan platform, ahol szó szerint minden videó fent van és egyetlen kattintásra elérhető.

Aztán kiderült, hogy a Netflix egy feneketlen női táska,

abban tényleg minden elfér, csak néha kutakodni kell, hogy megtaláljuk a keresett dolgokat. És ha sokat nézünk egy kategóriát, a rendszer ezt észleli, és az algoritmus finoman felénk tereli a hasonlót tartalmú kínálatokat. 

Tehát ha az ember unalmas perceiben egy ócska tinisorozatra téved, akkor nagy valószínűséggel továbbra is hasonló műsorokkal fogja magát szembe találni (hacsak nem keres rá egy adott címre). Szóval mégsem vagyok annyira csalódott, mert az áhított tartalom valahol elrejtve ugyan, de azért megvan...

A web világában néhány hete azonban megint több száz új kategóriát „elővarázsoló” titkos kód szivárgott ki,

ami azt mutatja, hogy az internetező filmrajongók kemény magja pontosan tisztában van azzal, hol vannak és főként hogyan érhetők el azok a tartalmak, amelyek speciális igényeket elégítenek ki. 

karkro
Fotó: Netflix

A kódokkal a legkülönbözőbb alkategóriákból csemegézhetünk, és olyan címkékkel ellátott műsorokat tekinthetünk meg, mint, mondjuk, a koreai filmek (kód: 5685) a japán nyelvű (kód: 10398) vagy éppen szamurájos alkotások, netán a kelet-európai sorsokat bemutató filmek (kód: 5254). A tudományos dokumentumfilmektől kezdve a politikai drámákon át egészen a kimondottan vérfarkasos horrorsztorikig minden megtalálható, és a kódokkal dögivel érhetők el az ünnepi filmek (is).

A kategóriák száma ha nem is végtelen, de több ezer.

Lehet, egy kategória csupán tíz filmet tartalmaz, lehet, százat is. 

A Netflix „csalókódok” évek óta keringenek a webes éterben, és még soha senkit nem bántottak emiatt. Vagyis úgy néz ki, ezek valójában olyan kódok, amelyek azért titkosak, hogy rájuk lehessen találni. Ha pedig valaki megtalálja azokat, annak jutalma az élmény, hogy filmeket nézhet.

Az URL-be írható kódok azonban csak a számítógépes felületen, holnapon (és egyes régiókban) érhetők el, a mobilalkalmazásban és okostévén nem.

Vagyis a web tele van titkos, és valójában nem is annyira titkos kódokkal, és aki keresgél, az talál is.