2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Folytatódik a Budai Vár felújítása

2020.12.12. 21:35

Újjáépítik a Fehérvári rondellát, restaurálják Görgey Artúr lovasszobrát, új várgarázst építenek és megújítják a Nyugati kerteket – tették közzé szombaton a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Teljesen újjáépítjük a Fehérvári rondellát, restauráljuk Görgey Artúr lovasszobrát, új várgarázst építünk és megújítjuk...

Publiée par Nemzeti Hauszmann Program sur Vendredi 11 décembre 2020

A Budavári Palotanegyed megújításának hivatalos honlapján kifejtették: 2021 első felében 

újabb fejlesztéseket indítanak el a Várhegy nyugati oldalán.

A Fehérvári rondella jelenleg ismert formája a második világháború után alakult ki, de olyan rossz állapotban van, hogy először le kell bontani, majd újból felépíteni.

A rekonstrukció a régészek számára is tartogathat meglepetéseket, ugyanis a bástya területén korábban soha nem végeztek átfogó feltárásokat

– fogalmaztak. Kiemelték továbbá, hogy fontos céljuk, hogy a budai Várban élők és a látogatók a várfalak mentén körbejárhassák a Budavári Palotanegyedet, aminek biztosításában a rondellának is szerepe van.

A munkálatokkal egyidőben restaurálják Görgey Artúr lovasszobrát is. A megszépült alkotást a Fehérvári rondella felújítása után állítják vissza a helyére.

Kitértek arra is, hogy a rondella közelében, a József főhercegi palota újjáépítéséhez kapcsolódva egy új, 

több mint 300 férőhelyes várgarázst építenek,

amely tovább csökkenti majd a Várban parkoló autók számát. A garázs fölött pedig - a jelenleg elhanyagolt Nyugati kertek helyén – a budai borvidék „egykor méltán híres szőlőtermelését bemutató” szőlőskertet és a budavári gyümölcsöskerteket megidéző zöldfelületet alakítanak ki.