Sophia Loren a Vétlen Balthazár című kultikus film újrafeldolgozásában vállalt szerepet

2020.12.16. 18:37

Robert Bresson francia filmrendező Vétlen Balthazár című kultikus filmjének kortárs feldolgozásában vállalt szerepet Sophia Loren olasz színésznő – jelentette be szerdán a Lengyel Filmintézet.

A lengyel–olasz koprodukcióban készülő új filmet Jerzy Skolimowski rendezi, bemutatót 2021 novemberére tervezik. Egyelőre nem tudni, hogy Loren milyen szerepet vállalt a filmben.    

Az 1966-ban bemutatott Vétlen Balthazár egy szamár életének története, amely számtalanszor cserél gazdát, akik között éppúgy megtalálható lelketlen pék vagy cirkusziművész. Bresson szavaival élve 

a szamár ugyanazokat a szakaszokat éli át, mint egy ember: gyermekkorában a becézgetést, érett korában a munkát, a tálentumot az élet feleútján, s a végső misztikát, mely a halált közvetlenül megelőzi. A szamár hordozza a relikviákat, s meghal aztán, mert az emberek bűneit hordozza.    

Skolimowski filmjének középpontjában szintén a szamár áll, ám története egy lengyel cirkuszban kezdődik, és egy olasz vágóhídon ér véget. Ahogy egyik gazdától a másikhoz kerül, az állat jó és rossz emberekkel találkozik. Ez egy keserű történet, amely megmutatja az élet morális kódexét – olvasható a filmintézet közleményében.