Csodanő nem mindenkinek jár a fa alá

ww
2020.12.17. 21:56
Amerikában Wonder Woman 1984-et kapnak a legális streamelők karácsonyra. December 25-től bemutatják a nyitva lévő amerikai mozik, és az HBO Max-előfizetők is megkapják a filmet. A kritikusok már látták a halhatatlan amazonhercegnők kalandjainak második részét, és többnyire tetszett nekik. A magyar rajongók legyenek nagyon türelmesek.

December 16-óta néhány beavatott filmes újságíró már látta, hogyan alázza meg  Gal Gadot az 1984-ben, tehát az emberiség történelmének „kinek van több atombombája”  szakaszában a nagyon  gonoszokat.  Az biztos, hogy nagyon, hiszen Diana, a halhatatlan amazonhercegnő kalandjainak első részében már megnyert egy világháborút.

A folytatásról annyit lehet tudni, hogy a gyönyörű DC szuperhősnő ezúttal a washingtoni Smithsonian Intézet tudományos munkatársaként teszi magát hasznossá.

Kicsit magányos, hiszen utoljára az I. Világháború idején csókolózott halandó férfival.

Aztán előkerül egy misztikus holmi, ami esélyt ad arra, hogy megint összebújhasson az első világháborús hős létére még mindig jóképű Steve-vel.

Csakhogy a képregényfilmek forgatókönyvében nincs ingyen csók. Rengeteg bonyodalom veszi kezdetét, és hősnőnk ezúttal is csak igen látványos amazon módszerekkel tudja megmenteni az emberiséget.

A Wonder Woman 1984 speciális forgalmazásával úttörő kísérletbe kezdett a Warner Bros. A kísérletező kedv bizonyos szempontból érthető, hiszen 2019 ősze óta halogatják a 200 millió dollárból leforgatott film bemutatását. Warnerék hajlamosak kockáztatni, hiszen míg a többi nagy stúdió 2020 nyarán se küldte ki a gyengélkedő mozis piacra nagy költségvetésű filmjeit, ők próbaképp moziba engedték a Tenet című sci-fit Christopher Nolan rendezésében. 

Most újra reszkíroznak, hiszen olyasmire eddig nem volt példa, hogy az év legjobban várt filmbemutatóját a mozipremierrel egy időben az HBO Max-előfizetők is streamelhessék.

Az idén tehát ezzel a karácsonyi ajándékkal lepik meg HBO Max amerikai előfizetőit, illetve azokat az új klienseket, aki hajlandók tizenöt dollárt fizetni a lehetőségért. Nyilván azt remélik, hogy megugrik az új előfizetők száma.

A Wonder Woman 1984 egy hónapig lesz fent az HBO Max streamkínálatában, aztán egy időre eltűnik a menüből.

ww1

Magyarországon a film utolsó tervezett premierdátuma december 26. lett volna, de ezt bizonytalan időre elsodorta a pandémia.

Ilyen szempontból nem vagyunk hátrányosabb helyzetben a Cinema City hálózathoz tartozó többi országtól, hiszen a dolgok jelenlegi állása szerint január közepéig az angol, német, francia mozikban biztosan nincs szükség jegyszedőkre, ahogy Szlovákiában, Bulgáriában, Lengyelországban és Izraelben sem – nyugtat meg mindenkit Buda Andrea, a nemzetközi filmforgalmazó vállalat marketingigazgatója.

Pinczés-Pressing Ádám, az HBO magyarországi sajtófőnöke ismét megerősítette, hogy a mi régiónkban – ellentétben az USA-val – nem változott az ütem.

A bizonytalan dátumú filmbemutató után minimum 6–10 hónappal érkezhet meg a Wonder Woman 1984 a hazai streamelőfizetőkhöz.

Pandémiamentes időkben az volt a gyakorlat, hogy legalább három hónapig csak a mozinézők láthatták az új csúcsfilmeket. Csak amikor már becsukódott a „moziablak”,  vált a blockbuster online is elérhetővé, természetesen a szolgáltatásra előfizetők számára. Ezt követték a DVD- és Blu-ray-kiadványok, kábeltévék, egyéb lehetőségek. A vírus ezt a ritmust is felborította, tehát hiába jelenik meg Amerikában online a film, jelen esetben nem tudni, mikor küldhetik el amerikai rokonaink, barátaink az óhazába a Csodanő 1984-et díszcsomagolásban.

Nem lehetetlen, hogy az illegális letöltők az interneten hamarabb hozzájuthatnak az élményhez, de az ilyesmi nem szép dolog, mert nagyon jogsértő. Törvénykövető és türelmes honfitársaink – szerencsére ők vannak többségben – 2021-ben is várhatnak a sorukra. Amire egyébként érdemes, hiszen a Rotten Tomatoes hivatásos filmkritikusai agyondicsérik a WW 1984-et.