Több mint húsz oktató nem indít új osztályt az SZFE-n

2020.12.22. 12:25

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) huszonkét oktatója lépett vissza attól, hogy a következő tanévben osztályt indítson az intézményben − adta hírül az MTI. December 20-ig, a felvi.hu megnyitásáig kellett volna tárgyalásokat kezdenie az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) az egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a HÖK-kel és fenntartóval a szenátus jogkörének visszaállításáról, a rektori pályázat kiírásáról. Ez volt az SZFE érintett tanárainak a feltétele, hogy új osztályokat indítsanak a következő tanévben.

DECEMBER 20-IG AZONBAN NEM TÖRTÉNT ELŐRELÉPÉS AZ ÜGYBEN, AZ ÉRINTETT OKTATÓK NEM KAPTAK VÁLASZT SEM AZ OSZTÁLYINDÍTÁSsAL KAPCSOLATOS ÁLLÁSFOGLALÁSUKRA, SEM PALKOVICS LÁSZLÓ MINISZTERNEK KÜLDÖTT LEVELÜKRE.

Az oktatók között Bodó Viktor, Gigor Attila, Rácz Attila, Szamosi Zsófia, Mátyássy Áron, Lemhényi Réka és Enyedi Ildikó is ott van. A visszalépők közölték:

a jelenlegi vezetéssel nem látjuk szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit.

Véleményük szerint az egyetemi autonómia hiányában nem tudják megfelelően képviselni a hallgatók jogait és érdekeit:

Egyáltalán nem látjuk biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát.

A közlemény szerint az SZFE Színházművészeti Intézete, Film- és Médiaintézete, valamint Elméleti és Művészetközvetítő Intézetének tanári kara novemberben határozta meg a 2021/22-es tanévben induló képzéseket, és akkor kérte fel az érintett oktatókat az induló képzések egy részének szakmai vezetésére.