Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Hajós Alfréd-szobor lesz a Margitszigeten

2020.12.28. 10:23
Hajós Alfréd (1878–1955) munkásságára és örökségére emlékezne az a köztéri szobor, amelynek megalkotására a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) írt ki országosan nyílt pályázatot.

Hajós Alfréd az újkori olimpiai játékok első magyar bajnoka. Gyorsúszó, labdarúgó, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya. Egész életműve, sportolói, sportvezetői, újságírói, építészi és közéleti tevékenysége példaértékűen testesíti meg az ókori olimpiai eszményt, a test és lélek harmóniájának fontosságát, amelyet az újkori játékok hitvallásuknak tekintettek – szerepel a MANK közleményében.

A szobor Budapesten, a Margitszigeten fog helyet kapni,

ezzel is kötődve Hajós Alfréd szellemi és szakmai örökségéhez.

A kivitelezésre 30 millió forint áll az alkotók rendelkezésére keretösszegként.

A pályázat kétfordulós, az első körben a pályázati dokumentációt várják 2021. március 28-ig. Ennek tartalmaznia kell a művészi koncepció ismertetését és a művészi vázlatot, emellett a szobor műszaki leírását, és a kivitelezés menetét is szükséges mellékelni.

A beérkezett pályaműveket a MANK által összehívott szakmai zsűri bírálja el 2021. április 11-ig, ezt követően a sikeres alkotóknak 2021. augusztus 29-ig van lehetőségük a tervezett műről egy modellt készíteni, amely méretarányosan mutatja be az alkotást.

A részletes pályázati kiírás a www.alkotomuveszet.hu oldalon található.