Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Elhunyt a Columbo és a Gyilkos sorok forgatókönyvírója

2020.12.30. 15:09

Elhunyt William Link, a Columbo és a Gyilkos Sorok egyik forgatókönyvírója, több, társadalmi kérdésekkel foglalkozó film társalkotója. A 87 éves Link pangásos szívelégtelenség következtében hunyt el Los Angelesben vasárnap – közölte felesége, Margery Nelson.

Link egyik legkiemelkedőbb munkája

a Columbo című, világszerte ismertté vált filmsorozat volt.

A megtévesztően ápolatlannak ható külsejű, de briliáns elméjű rendőrnyomozó karakterét Richard Levinsonnal közösen eredetileg egy 1960-as televíziós antológia egyik epizódja számára alkotta meg.

Az alkotópáros a sorozat megírásáért Emmy-díjat kapott, a hadnagyot megszemélyesítő

Peter Falkot négyszer tüntették ki a díjjal alakításáért.     

Link és Levinson tizenévesként találkoztak és hamarosan történeteken és rádiójátékokon kezdtek együtt dolgozni. Céljuk az volt, hogy a szórakoztató műfajon túl is alkossanak. Az „igazságért és egyenlőségért” vívott harc volt projektjeik központi témája – mondta Link unokahúga, Amy Salko Robertson.

Columbo hadnagy is mindig sikert aratott a gazdag és nagy hatalmú bűnözőkkel szemben.

Közös munkáik között szerepel az 1970-es években készült Az én édes Charlie-m című film, melyért Emmy-díjat kaptak és az 1972-es That Certain Summer, mely úttörőnek számított a homoszexuális karakterek szimpatikus ábrázolásával.

Link és Levinson volt az írója és vezető producere az Emmy-díjas The Execution of Private Slovik című 1974-es drámának a második világháborús amerikai katonáról, akit a polgárháború óta elsőként végeztek ki dezertálás miatt.  

Szintén nagy sikert ért el a Gyilkos sorok című filmsorozat is, melyet Link és Levinson Peter S. Fisherrel közösen készített. Az Angela Lansbury főszereplésével készült krimisorozat 12 évadot élt meg 1984 és 1996 között.

Levinson 1987-es halála után Link egyedül írt tovább.