Elhunyt Robert Hossein, Belmondo ellenfele

2020.12.31. 19:40

93 évesen elhunyt Robert Hossein francia színész és rendező, akit főleg az Angélique-filmekből és A profiból ismernek külföldön.

A filmes és színházi rendező több mint 100 filmben és színdarabban játszott, első sikereit színpadi rendezőként aratta, ő lett a populáris színház vezéralakja Franciaországban.

Színházi rendezőként többek közt Shakespeare, Lorca, Gorkij és Victor Hugo műveit vitte színre, A nyomorultakat 1982-ben filmmusicalként is megrendezte.

Színészként olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Claude Lelouch vagy Roger Vadim.

A nemzetközi hírnevet Jeoffrey de Peyrac gróf szerepe hozta el neki Bernard Borderie rendező 1964–1968-ban forgatott Angélique-filmjeiben, a makrancos szépséget alakító Michele Mercier partnereként. A Rififi a férfiak közt című filmben Brigitte Bardot-val, A szókimondó asszonyságban Sophia Lorennel szerepelt együtt.

Ezután főleg gengszterek, vadnyugati revolverhősök és nyugtalanító alakok szerepeit kapta. 1981-ben Georges Lautner A profi című akciófilmjében ismét keményfiút alakított, Rosen rendőrfelügyelőt, Josselin ügynök (Jean-Paul Belmondo) kérlelhetetlen ellenfelét.

Hossein Reims-ben saját színházat és színiiskolát alapított, nála tanult mások mellett Isabelle Adjani.

A színész-rendező első felesége az orosz származású Marina Vlady volt, akivel több filmben szerepelt együtt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport