Húsz éve még élt a Király

2020.12.31. 17:12
20 éve ilyenkor még a Szilveszterre készült Zámbó Jimmy. Bár az emberek emlékezete szerint szilveszterkor, valójában január 2-án lesz húsz éve, hogy a 90-es évek egyik legsikeresebb előadóművésze, a magyar popszakma nagy celebje rejtélyes körülmények között, de mindenesetre tragikus módon, egy fejét ért lövés okozta sérülés következtében távozott az élők sorából.

Ennyi rejtély, ennyi legenda nemigen övezett még művészt, legyen szó a haláláról, a házaséletéről, a házasságon kívüliről, vagy akár az alkohol körül keringő történetekről.

A máig elterjedt verzió szerint – amit a közfelfogás is leginkább elfogadott –, 2001. január 1-jén Zámbó Imre és felesége még az újévet ünnepelte, másnap hajnalban pedig az énekes

Beretta típusú pisztolyával főbe lőtte magát.

Nem szándékosan, épp azt akarta megmutatni feleségének, hogy már nincs töltény a pisztoly tárában. Ehhez a magyarázathoz később további verziók tapadtak, melyek igazságtartalma a mai napig megkérdőjelezhető. Ugyanakkor a hivatalos szakértői vélemény szerint nem öngyilkosság történt.

Az előadóművész halála után kilenc évvel a feleség visszaemlékezése szerint Jimmy meg akarta mutatni neki, mekkorát szól a fegyver.

Két lövés után kiürítette a tárat, majd a feleségére fogta, s hogy megnyugtassa őt, nincs benne több lőszer, a pisztolyt saját halántékára célozva sütötte el újból.

Az énekes a Honvéd Kórházban délelőtt belehalt sérüléseibe. Minden idők legnagyobb szenzációszámba menő temetése volt az övé: több tízezren kísérték utolsó útjára a csepeli temetőben. Évekkel később aztán felbukkant egy nő, bizonyos Hulé Éva, aki vallomást tett, s vallomása után a Fővárosi Főügyészség emberölés gyanújával indította meg újra a nyomozást Jimmy halála ügyében.

Zámbó Jimmyt a szakma nem szerette, emiatt rengeteg tüske volt benne, miközben a legtöbb lemezt ő adta el. Nem igazán voltak zenész barátai, s voltak időszakok, amikor még a dalait sem játszották se a rádióban, se a televízióban.

Jimmy wiki
Fotó: Wikipedia

Életében 12 albumot adott ki, többségük azonnal arany- és platinalemez lett, ő lett minden idők legsikeresebb magyar popzenésze: a Mahasz-lista első 13 helyén az ő lemezei álltak, amire korábban soha nem volt példa.

Négy és fél oktávos hangterjedelméről azonban a mai napig legendák keringenek. Ilyen, világszinten is ritkaságnak számító hangterjedelme rajta kívül csak Szegedi Molnár Gézának volt, manapság pedig Vásáry André dicsekedhet vele.

Nem sokkal tragikus halála előtt hangterjedelméről így fogalmazott:

Születési rendellenességnek köszönhetem a hangterjedelmemet. Egy orvos barátom mondta, aki szerint másképpen helyezkednek el a hangszálaim, mint másoknak.

Azt, hogy milyen zseniális volt ez a hang, talán utolsó koncertje sem bizonyítja jobban, melyet 1999 novemberében adott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport