Tetszene önnek egy vérbeli retró szilveszter?

fortepan 139090
2020.12.31. 18:40 Módosítva: 2020.12.31. 18:42

Különleges kategóriát jelöl a retró szilveszter mint műfaji egyveleg. Aki megélte, annak azért, aki nem ismerte, annak azért lehet szerethető ez a korszak a maga esetlen bájával, sokszor megmosolyogtató naiv amatörizmusával, gyermeki önfeledtségével.

Évtizedekkel ezelőtt egyértelműen az év egyik kiemelt eseménye volt a szilveszteri tv-műsor. Mivel egyetlen csatornát nézhetett csak az egész ország, pontosabban másfelet, a 2-es műsor inkább afféle kísérleti pótlék csatorna volt akkoriban még. Generációk közös élménye, össznépi beszédtéma volt a december 31-i műsor: jobb volt-e, mint az előző évben?

A Magyar Televízió 1977. december 31-i műsora erősen indít:

9 órától tv-tornára buzdítja a lakosságot Müller Kati és Bérczi István testnevelőtanár-páros (Idősebbek is elkezdhetik), ki tudja, milyen sikerrel. Majd az Egri Csillagok magyar hősei verték vissza a törököt a sokáig legnagyobb magyar költségvetésű filmben. Ez idő tájt még nem voltak tematikus csatornák. Így meg sem rebbent a szem, amikor az utolsó ágyúdörgés után, de még ebéd előtt, Egri János jelent meg a szobában, és Játék a Betűkkelt (magyar tv-scrabble-műsor) játszott velünk.

Ezt követően az Idesüss! gyerekprogram-ajánlója vezetett át finoman a Négy muskétás című üldözős-kardozós Dumas-filmbe. 

Ahogy telnek az órák, úgy lesz egyre vidámabb a hangulat. A mókás „rendhagyó” időjárás-jelentésben már el is mosolyodtak a meteorológusok, Kudlik Júlia önfeledten bandzsított, ha kellett, hogy aztán Árkus József már politikán is viccelődni merészeljen a Szuperbola című műsorában.

Ez nem volt más, mint a népszerű Parabola című műsor szilveszteri különkiadása. Az eredetileg külpolitikai műsor fokozatosan humoros belpolitikai műsorrá alakult át. A szatirikus kommentárok alatt időnként meztelen nők is felbukkantak, ami tovább fokozta a sikert. 

Bizony voltak idők, amikor igencsak szűken adagolták a „könnyű” zenét. Az Egymillió fontos hangjegy című hiánypótló műsor ezért kincset ért. Juhász Előd Zenebutikjának krónikus hiánygazdasága azonban nem sokakat elégített ki. 

A felfokozott izgalmakat a Cicavízió oldhatta. Igen, szombatonként, és szilveszterkor is, nem TV Maci, hanem Cicavízió búcsúztatta a gyerekeket. Az év utolsó napján meglehetősen szerény sikerrel. 

Ekkor már a legtöbb családban előkerültek az utánozhatatlan retró csemegék.

Ha nyolc óra, akkor krimi. A Telly Savalas alakította kopasz Kojak nyegle, ám kemény New York-i nyomozója divatba hozta a kerek nyalókát és a kvarcórát. Egy háremhölgyes filmátvezetést követően érkezett a várva várt szilveszteri Hofi. Mint valamiféle szókimondó intézmény, olyan volt ő akkoriban. 

Messze ez volt a legnézettebb tv-produkció.

A himnusz és pezsgő- és petárdadurrogtatás elültével azonnal felcsendült a Nótaszó, de a fiataloknak is jutott némi csemege: bizony megint könnyűzene csendült fel, méghozzá olyan ellenállhatatlanul menő címmel, mint „A kor divatos popzenéi”. De ki tudta követni akkoriban már az eszeveszett nyugati divathullámokat? Karel Gott csehszlovák énekes sztárnak ezért mindig bérelt helye volt a műsorba. 

De ha már retró szilveszter, ön mit fogyasztana a múltidézés mellé? 

A legkedvencebb szilveszteri falatom a

(Borítókép: Hofi Géza a Magyar Rádió 6-os stúdiójában, a BÚÉK 1979! felvételén. Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan)