Meghalt Claude Bolling, a Borsalino szerzője

2021.01.03. 14:18

Kilencvenéves korában elhunyt Claude Bolling francia jazz-zongorista, több mint száz film, köztük a Borsalino és a Kaliforniai lakosztály zenéjének szerzője – írja a Variety.com. A franciaországi Garches-ban hunyt el december 29-én, a zenész weboldala nem közölt részleteket a halál okáról.

Claude Bolling 1930-ban született Cannes-ban. Csodagyereknek számított, 14 évesen már profi zongoristaként lépett fel. Nagy szerepe volt abban, hogy a tradicionális jazz a hatvanas években újra divatba jött. Nagy hatással volt rá Duke Ellington, Oscar Petersonnal barátok is lettek.

Több mint száz film zenéjét szerezte, köztük a cannes-i filmfesztiválról 1957-ben készült dokumentumfilmét. A számos francia és kanadai alkotás között volt az 1970-es Borsalino és az 1978-as Kaliforniai lakosztály, de mai amerikai filmekben is felcsendülnek a számai, többek között a 2006-os Holidayben vagy az Oscar-díjas Jokerben (2019).

Klasszikus zenészekkel felvett produkcióival is világsikert ért el. Jean-Pierre Rampal francia fuvolaművésszel 1975-ben készített lemeze, a Suite for Flute and Jazz Piano Trio több mint egy évtizeden át szerepelt a Billboard klasszikus zenei toplistáján. Muzsikált együtt Maurice André trombitavirtuózzal és Yo-Yo Ma csellistával is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport