Mikor zöldet teremt egy színházterem

2021.01.12. 10:38 Módosítva: 2021.01.12. 15:49

Talán bele sem tudunk gondolni, mennyire rengeteg dologra terjed ki egy színház környezettudatosabbá tétele.

Antal Éva, ismertebb nevén A Vászonzsákoslány hosszú hónapok óta gyárt zero waste témában tartalmat az internetre.

Saját YouTube-csatornája is a környezettudatosabb életmód felé törekvés témáját öleli fel. Rendszeresen oszt meg videókat, ahol saját példáján keresztül próbálja megmutatni követőinek, hogy bár ez az életmód elsőre ijesztőnek és bonyolultnak tűnhet, a gyakorlatban ezek az apró változtatások hamar megszokottá válnak az ember életében.

Sok pici változás pedig sokra megy, ezért hasznos a Vászonzsákoslány munkája. Olyan trükköket és tapasztalatokat oszt meg, amiknek ismeretében rengeteg tanulóidőt spórol meg az, aki maga is egy zöldebb élet felé törekedik.

Legutóbbi beszélgetős, podcastként is hallgatható videójában Papp Endre színésszel beszélgetett, aki engedte őt és a hallgatókat is bepillantani abba, hogy egy kvázi üzemként működő épület, esetünkben a Miskolci Nemzeti Színház mennyi területre kiterjedve áll össze kerek egésszé, azaz mennyire sok újragondolással érhető el a környezettudatosabb magatartás.

A beszélgetésre azért Papp Endrét hívta meg Antal Éva, mert a fiatal színész kezdeményezte munkahelyénél a zöldülést.

Papp Endre több területet sorolt fel, ahová kiterjedtek a változtatások, vagy amely alakítás alatt van.

  • A szemléletváltás lényege az, hogy a színház a környezetvédelem alapjainak közvetítője legyen, és hogy az évente odalátogató 140 ezer ember minél többet megtudhasson erről. A témában tematikus beszélgetéseket terveznek olyan napokon, mikor a színpadteret nem próbára vagy előadásra használják.
  • Bevezették a szelektív kukák használatát az intézmény egész területén, amivel elérték, hogy havonta körülbelül ötezer literrel kevesebb a kommunális hulladékuk.
  • A színház felvette a kapcsolatot különböző alapítványokkal, szervezetekkel, szakemberekkel, akik segítséget tudnak nyújtani a zöldebb színház felé vezető úton.
  • Leszerződtek szolgáltatókkal, amelyek gyűjtőket helyeztek el náluk, így már külön gyűjtik az elemeket, nyomtatópatronokat, égőket.
  • A színház az anyaghasználatát is újragondolta, ezzel párhuzamosan ahol lehetett, a vegyszerek használatát is környezetkímélő alternatívára cserélte.
  • A színházhoz tartozó irodaépület üveges felületeire ragadozó madarak matricáit ragasztották ki, hogy a kis madarak ne repüljenek neki a visszatükröződő, számukra nem épületnek tűnő ablakoknak.
  • A színház az egyes előadásokhoz nem új kellékeket, díszletelemeket szerez be, hanem használt tárgyakat gyűjt a projektekhez.

A Miskolci Nemzeti Színház példáján felbuzdulva más színházak is csatlakoztak a programhoz.

A színész szerint a legnehezebben elfogadható változtatást talán a színházi büfé húsmentes napja jelenti majd, ez az, ami a leginkább kényelmetlenül érintheti az ott dolgozókat.