Brexit és ösztöndíj: viszlát, Erasmus, helló, Nafa!

2021.01.18. 07:04
Szingapúr lehet a művészeti tanulók következő mentsvára.

A Brexit a cserediákprogramban tanulni vágyók tízezreitől veszi el a lehetőséget a továbbtanulástól az Egyesült Királyságban. Boris Johnson brit miniszterelnök megígérte, hogy az Európai Unióban hatalmas népszerűségnek örvendő tanulmányi programot, vagyis az Erasmust nemzetközi variánsokra cseréli. 

Az Erasmus-program volt az európai együttműködés leghasznosabb része, legalábbis számos diáktól hallani ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket.

Megannyi európai fiatal használta az Erasmus valamely tanulói, sőt akár önkéntes programját belépőként a teljes jogú brit diákstátushoz, de a külföldi diákok lehetőségeinek szabályozásával az egyetemek színvonalának csökkenése csak egy a sok negatívum közül – az ország jelentős bevételi forrásától is elesik a kiválással. Az anyagiak elsősorban a kisebb felsőoktatási intézményeket érinthetik érzékenyen, attól tehát, hogy az Oxford elszegényedjen, nem kell tartani. 

Sokan abban a reményben éltek, hogy több európai – de nem EU-tagállam – országhoz (például Törökország vagy Norvégia) hasonlóan az Egyesült Királyság is a program része marad, pláne, hogy a miniszterelnök tavaly még erről győzködte a diákságot. Úgy látszik, Boris Johnson meggondolta magát…

A programot kiváltó alternatívák azért lesznek, íme egy példa a kultúra területéről.

Mentőöv Ázsiából

Új időszámítás veszi kezdetét 2021-től annak, aki valamely művészeti ágat vagy designt akar tanulni a briteknél, azon belül is Londonban. A szingapúri Nanyang Academy of Fine Arts (NAFA) és a University of the Arts London (UAL) közötti együttműködés vadonatúj programokat kínál az angol fővárosba érkező tanulóknak. A képzések a 2021/2022-es tanévtől indulnának, a szerencsés hallgatók pedig állami támogatást kapnak, vagyis csökkentett tandíjjal kell számolniuk. A kétéves kurzusra volt NAFA-hallgatók, míg a hároméves variánsra a példás bizonyítvánnyal, valamint az adott szaktól eltérő diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. 

A londoni egyetem camberwelli, chelsea-i és wimbledoni kampuszai dolgoznak együtt a szingapúri iskolával, a program keretében résztvevő intézmények új művészeti és design szakokat nyújtanak az érdeklődőknek. A diplomákat és a tantervet az üzleti vállalkozásokkal szoros együttműködésben dolgozzák ki, a cél a progresszív szingapúri művészeti és tanulmányi szektor tükrözése és bemutatása. A hallgatóktól elvárják majd, hogy a szakterületükön belül kutatásokat végezzenek, ezzel is biztosítva a szakmai fejlődésüket és a sokszínű látásmód elsajátítását.

A Délkelet-Ázsia nívós és úttörő intézményeként ismert NAFA londoni programja betekintést enged a nemzetközi tanulóknak a nanyangi életszemléletbe, Szingapúr kulturális és tudományos arculatának megismerésébe. A kapcsolatból mindkét intézmény profitálni fog – David Crow professzor, a brit egyetem vezetője legalábbis ebben bízik. 

Az együttműködés a NAFA szándékát, vagyis a művészetek révén a tanulásra való ösztönzést és a globális perspektívák felfedezését is hivatott képviselni. A londoni művészeti egyetemmel fennálló kapcsolat biztos alapként szolgál a tanulók képességeinek fejlesztésében, tudásuk pallérozásában. A művész és formatervező diákoknak lehetőségük nyílik, hogy nemzetközi szinten is tapasztalatot szerezzenek, miközben a szakma legjobbjaitól tanulhatnak

A képzőművész tanulóknak alkalmuk lesz megismerkedni és elmélyülni a 2D, 3D és a 4D médiumokban. A tervezőhallgatók más specializáción tanuló szaktársukkal dolgozhatnak együtt különböző projektmunkákon. Az előadóművészi szakon tanuló egyetemisták táncos és színházi gyakorlatokon vehetnek részt a tanulmányaik során. 

Az aktív részvétel elvárás, a hallgatóknak szakmai gyakorlatokon és projektmunkákon kell dolgozniuk. Lehetőség lesz 5–7 hetet eltölteni nemzetközi gyakorlatokon, ahol neves akadémikusoktól és szakmabeliektől tanulhatnak (mindez a Covid–19 aktuális helyzetétől függ majd). Csereprogramok segítségével mindkét egyetem munkájába betekintést nyerhetnek az érdeklődők (sőt az oktatók és az intézmények személyzete is).

Az UAL egyébként a művészeti és design egyetemek rangsorában az előkelő második helyen áll a QS World University Rankings szerint, és ez az első alkalom, hogy külföldi egyetemmel együttműködésben – jelen esetben szingapúri segítséggel – ad diplomát.