Bagossy Norbert és Rúzsa Magdi lett az év előadója

2021.01.24. 10:57

Szombat este átadták a Petőfi Zenei Díjakat, az év előadói Bagossy Norbert és Rúzsa Magdi lettek – írja az MTI. 

A Bagossy Brothers Company három kategóriában is nyert: átvehették az év zenekara díjat, ezenfelül a Visszajövök című dalukkal az év videóklipje elismerést is kiérdemelték. 

továbbá Az év férfi előadója is Bagossy Norbert, a zenekar énekese lett. az év női előadója címet Rúzsa Magdi vehette át. 

Az év akusztikus koncertje kategóriában Demjén Ferencet díjazták.

A díjazottak közül néhány már ismert volt. A Dal 2020 adásában adták át az év dalának járó Petőfi Zenei Díjat Rácz Gergőnek és Orsovai Reninek, akik A Dal Akusztik győztesének járó különdíjat is megkapták, és az év felfedezettje a Tortuga lett. Szintén korábban bejelentették a szervezők, hogy az életműdíjat Horváth Charlie énekes kapja, akivel ezen alkalomból az Index interjút készített. 

A Petőfi Zenei Díj zenészeknek odaítélt szakmai díjai közül az év gitárosa Madarász Gábor lett, az év ütőhangszerese Bánfalvi Sándor, az év billentyűse pedig Lepés Gábor. Az év dalszövegírója elismerést pedig Molnár Tamás vehette át, aki már A Dal 2020-ban is örülhetett, hiszen ott is ő nyerte el a legjobb szövegírói különdíjat.

A díjátadók között volt Kapás Boglárka világbajnok úszó, Marco Rossi labdarúgó-szövetségi kapitány, Köbli Norbert forgatókönyvíró, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a Petőfi Zenei Díj alapítói, valamint Medvegy Anikó, az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója, Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója és Tomaj Balázs, az MVM ügyfél-vezérigazgatóhelyettese.

A Petőfi Zenei Díj ezen kategóriáinak jelöltjeit a Petőfi Rádió 2019. március 1. és 2020. március 1. között legtöbbet játszott száz magyar dala közül választotta ki egy száztagú, zenészekből, producerekből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló szakmai grémium. A közönség és a szakmai testület tavaly ebben az öt kategóriában szavazott együtt, a végeredménybe a voksok 50-50 százalékban számítottak bele.

A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját, Petőfi Sándort formázó szobrokat immár ötödik alkalommal adták át, ezúttal tizenkét kategóriában. A 2016-os alapítás óta előbb a VOLT, majd a Strand Fesztivál adott otthont Magyarország egyik legrangosabb zenei díjátadójának, amelyet ezúttal a hagyományos nyári időpont helyett biztonságos körülmények között, közönség nélkül, stúdióban rendeztek meg.

Idén először a díj mellé a közmédia minden díjazottnak egymillió forintot, az életműdíjasnak pedig hárommillió forintot ajánlott fel.