Erdő, ahol az élet és a halál kézen fogva jár

2021.01.27. 19:08

Amiről a fák suttognak címmel ötvenperces dokumentumfilm készült (rendező-forgatókönyvíró: Takács Rita) hazánk egyik legféltettebb kincséről, az 1942-ben védetté nyilvánított bükk-vidéki erdőrezervátumról. Az Észak-Magyarországon elterülő őserdő a Bükki Nemzeti Park szíveként dobog és nyújt menedéket a legkülönbözőbb élőlényfajok millióinak.

Olyan erdő ez, ahol az ember még nem avatkozott bele az élet körforgásába, ahol nem folyik fakitermelés vagy életidegen, invazív fajok betelepítése. Sajnos, ilyen helyből mára egyre kevesebbet találni, ezért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a Bükk sérülékenységére.

Az erdő Isten tulajdona 

– vélekedett egykor a védetté nyilvánított bükki életközösségről Király Lajos erdőmérnök. E csodaszép eszmét ma fia, Király Béla képviseli. Az erdőt a biológiai törvények figyelembevételével a lehető legkörültekintőbben kell gondozni, mégis érdekes megfigyelni, hogy az erdő miként tud emberi beavatkozás nélkül is túlélni, sőt burjánzani. 

Az erdő egy idő után kialakul olyanná, amit a természet azon a területen nemcsak megtűr, hanem a legjobbnak talál.

Itt nem választható szét az élet és a halál, a fiatal és az idős, a kicsi és a nagy – minden egyes fajnak elengedhetetlen szerepe van az ökológiai körforgásban, a táplálékláncban, az élőhelyek kialakulásában vagy éppen pusztulásában. Harc folyik az élelemért, a túlélést jelentő napsugarak melegéért, a lombkorona zárt rétegétől a földig alig lecsöpögő esőért, a fák odújáért.

A rivalizálás ellenére minden növény, állat, gomba vagy egysejtű élőlény tudja a körfogásban elfoglalt helyét, mintha csak tisztában lenne  sorsával. 

A film narrátora Für Anikó, így a képernyőt nézve az ember úgy érzi, mintha csak a Shrek vagy egy ahhoz hasonló tündérmese nyitójelenetét hallgatná. A „tananyag” érthetően és vizualizáltan mutatja be a tájat, mégsem hallatszik „szájbarágós” okításnak.

A varázslatos zenei hangzásvilág szintén a mesés képzetet kelti, drága kincsként utalva az őserdőre. Szó szerint fény derül a bükkerdő flórájára és faunájára, a köztük meglévő – föld alatt megbúvó – összeköttetésre és hálózatra, valamint a makrokörnyezetére is. Drónfelvételek madártávlatból, felgyorsított videók a csigalassúsággal cserjéző facsemetékről és makrofelvételek a parányi, szabad szemmel alig látható állatkákról vagy gombákról segítik a nézők belehelyezését az életközösségbe.

(A fim a Médiaklikk weboldalán megtekinthető.)