Olasz film készült egy magyar származású kamaszlányról, aki túlélte Auschwitzot

2021.01.27. 07:53

Az Olasz Kultúrintézet is megemlékezik a holokauszt tragédiájáról, 2021. január 27-én este 5 órától az Elimo Duó koncertjét közvetíti az intézet YouTube-csatornáján.

Giovanni Cardillo hegedűn és Francesco Buffa zongorán szólaltaja meg Aldo Finzi, Guido Alberto Fano, Alberto Gentili és Vittorio Rieti, a második világháború borzalmait átélt zsidó származású zeneszerzők műveit.

A holokauszt-emléknap kapcsán ajánlanak három filmet is.

  • A Tanúk tanúi című dokumentumfilm olasz művészek és koncentrációs táborokban emléklátogatást tett fiatalok találkozóját mutatja be.
  • Az ígéret földje azokról a zsidókról szól, akik a borzalmakat túlélve tömegesen indultak útnak Olaszország partjairól a Földközi-tengeren át, hogy új hazára leljenek Izraelben.
  • A harmadik filmet a Távmozi platformon nézhetik meg az érdeklődők. Az Anita B. címet viselő alkotás főszereplője egy magyar származású kamaszlány, aki túlélte Auschwitzot, és a háború után, az egyetlen életben maradt rokona, nagynénje fogadja be, aki azonban nyűgként éli meg unokahúga érkezését.

A filmek előzetes regisztráció után online elérhetők.

 A héten kezdődött Primo Levi olasz-zsidó író munkásságának szentelt online beszélgetéssorozat, amelynek további részei még február 16-ig elérhetők az intézet Facebook oldalán.