Az Auschwitz nézettségi rekordot döntött

DSC 0533
2021.01.29. 15:20

Az elmúlt évek rekordnézettségét hozta a Spektrumon a Born in Auschwitz (Születési helye: Auschwitz). A dokumentumfilm közönségaránya a felnőtt lakosság körében (18–49) 3,89 százalék volt, de a teljes lakosság körében is 3 százalékot ért el a Nielsen szerint.

„Tegnap a közép-amerikai forgatásunkat megszakítva próbáltuk befogadni azt a több mint ezer, sokszor szokatlanul személyes üzenetet, amit a magyar nézők küldtek a filmről, a saját családi drámáikról, és arról, hogyan ismertek magukra a főszereplők küzdelmében. A visszajelzésekből úgy tűnik, a film sokaknak mutatott egyfajta kifelé vezető utat a családi traumák hálójából” – így beszélt filmjük premierjét követően Cseke Eszter és S. Takács András.

Dokumentumfilmjük szereplőinek története egyedülálló az egész világon. Angéla 1944-ben pár nappal karácsony előtt született Auschwitzban, a haláltáborban. Édesanyja csodával határos módon szülte meg őt, és tartotta életben öt hétig, a tábor felszabadulásáig. De az átélt borzalmak, a hatalmas trauma nemcsak az édesanya, hanem Angéla életét is meghatározta. Angéla túlélőként nevelte lányát, Katit is, aki gyermekeinek, a 4. generációnak már nem szeretné továbbadni a traumatizált sorsot.

A Born in Auschwitz (Születési helye: Auschwitz) film öt éven át készült. Bemutatóját a Spektrum a holokauszt világnapjára, január 27-re időzítette, és a téma érzékenységére tekintettel kivételesen megszakítás nélkül, eredeti hanggal vetítette. 

A dokumentumfilmről az Index is közölt írást, amelyre rengeteg olvasói levél érkezett, hogy hol és mikor látható újra. A Born in Auschwitz filmet a Spektrum a következő időpontokban tűzi újra műsorra, eleget téve a beérkező olvasói/nézői igénynek:

január 31. vasárnap, 23:05

február 5. 21:00 óra

február 25. 22:00 óra.

A filmet  Orvos-Tóth Noémi pszichológus, az Örökölt sors c. sikerkönyv szerzője is látta, aki így méltatta:

„A Born in Auschwitz a generációk között átívelő traumák fájdalmasan szép krónikája. Anya és lánya történetén keresztül bepillantást nyerhetünk abba, hogyan képes a múlt rettenete máig hatóan megterhelni az életünket. Néztem és hallgattam ezt a két nőt, Katit és Angélát, ahogy egyes részeknél a stúdió feketeségében egymásnak vallanak, és azt éreztem, minden pillanat a szívemig hatol.”