Tanári állást vállalt az SZFE-n a színigazgató, kirúgta a ferencvárosi polgármester

2021.01.29. 07:06

Baranyi Krisztina azonnali hatállyal felbontotta Soós Péter, a ferencvárosi Pinceszínház igazgatójának szerződését, amiért elvállalta, hogy tanítani fog a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). A színigazgató a Mandinernek azt nyilatkozta, hogy Sára Balázs, Zalán János és Lajos Tamás felkérésére vállalta a tanítást az egyetemen a 2021. szeptember elején induló osztályban. Mint mondta, ez egy félállás, amire valóban nem kért engedélyt a munkáltatótól, mert úgy vélte, hogy „az oktatási tevékenység kivételt képez az ilyesfajta kötelezettség alól”.

A Pinceszínház a IX. kerületi Önkormányzat felügyelete alá tartozik, a munkáltatói jogokat Baranyi Krisztina polgármester gyakorolja, ezért a színház vezetőjét elsőként a Magyar Kétfarkú Kutyapárt által delegált alpolgármester vonta felelősségre. Soós Péter közölte vele, hogy

nem vállal semmiféle politikai megbízatást, kizárólag szakmai feladatokat fog ellátni, színészmesterséget tanít majd szeptembertől.

Soós Péter elmondta azt is, hogy ezután felhívta őt a polgármester titkára is, és behívta egy beszélgetésre, amelyen rajta kívül a polgármester, az alpolgármester és a jegyző vettek részt. Baranyi Krisztina polgármester akkor közölte, hogy mivel az engedélye nélkül vállalt munkát a direktor, az ügynek következménye lesz.

Soós Péter szerint a heti négyórás elfoglaltság nem okoz gondot a kerületi színház vezetésében, de ezt a polgármester másképp látja, ezért jegyző útján felmondott neki. Az indoklás szerint Soós Péter magatartása 

a munkáltatói jogkör gyakorlójánál bizalomvesztést eredményezett.

Baranyi Krisztina polgármester közösségi oldalán reagált a történtekre:

Január 16-án a sajtóból értesültünk arról, hogy színházunk, a ferencvárosi Pinceszínház igazgatója főállású oktatónak szerződött a Vidnyánszky-féle SZFE-re. Mivel az előző, fideszes vezetés határozott idejű, 2018-tól 2023-ig tartó vezető állású munkavállalói szerződéssel alkalmazta Soós Pétert, ezért ezen kívüli munkajogviszonyt kizárólag az önkormányzat előzetes hozzájárulásával létesíthetett volna. Soós Péter elismerte, hogy már 2021. január elsejével szerződése van az SZFE-vel, amiről nem tájékoztatta az önkormányzatot. Mivel ehhez nemhogy nem járultunk hozzá, de nem is tudtunk róla, ezért munkaviszonyát a szerződésszegés miatt azonnali hatályú felmondással megszüntettem.