Akár negyedmillió forintos támogatást is kaphatnak a rászoruló írók

2021.02.01. 14:53

Szociális alapot hozott létre a Szépírók Társasága, hogy a leginkább rászoruló, jövedelme nagy részét elvesztő írókat támogassa. Szkárosi Endre költő, a szövetség elnöke elmondta, a szociális alap ötletét már két éve dédelgetik, nem is igazán a pandémia váltotta ki. Természetesen mostanra még inkább súlyosbodott a helyzet, hiszen 

nincsenek könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, kerekasztal-beszélgetések, amikből az írók pénzhez jutnának.

Számos könyvkiadási folyamat is megállt a tavaly tavaszi üzletbezárások miatt, illetve pénz és a tervezhetőség hiányában.

Nem is feltétlenül teljesen jövedelem nélküli tagokra kell gondolnunk, hanem akár olyanokra, akiknek nagyon alacsony, nyolcvan-százezer forintos nyugdíjuk van, amit eddig ki tudtak egészíteni egy-egy író-olvasó találkozó vagy felolvasóest honoráriumával, és az ezekért kapott 50 ezer forint számottevő kiegészítést jelentett. Most azonban semmi ilyen kiegészítő jövedelem nincs.

Azok az írók vannak biztosabb helyzetben, akik állami állásban, egyetemen tanítanak, és a pandémia alatt is kapják a fizetésüket, de kizárólag honoráriumból vagy a könyvek után a legmostohábbul fizetett szerzőnek járó 6-8 százalékos szerzői díjból, illetve az eladások utáni royaltyból megélni nagyon nehéz, illetve lehetetlen.

Mivel a Szépírók Társasága költségvetési támogatást nem kap, pályázatokból tartja fenn magát, hivatalos irodájuk, helyiségük sincsen,

az írók szociális támogatását kizárólag adományokból tudja fenntartani.

Természetesen nem állandó havi apanázsról van szó, mondja Szkárosi, hanem egyszeri vagy alkalomszerű segítségről, a konkrét feltételeket még most dolgozzák ki. A támogatást öt év alatt maximum háromszor lehetne igényelni, és előreláthatólag 50 és 250 ezer forint közti összeget fog a szociális bizottság egyedi elbírálás alapján megítélni, figyelembe véve az adott író helyzetét, körülményeit. A szociális bizottságnak Németh Gábor, Péczeli Dóra és Balogh Endre a tagjai. 

Szkárosi szerint a bő négyszáz tagjukból 50-60-an fogják a segítséget előreláthatólag igényelni,

az íróknak helyzetjelentést kell adniuk bevételeikről, anyagi körülményeikről, ez alapján történik majd az elbírálás.

Ismerjük egymást, nagyjából tisztában vagyunk tagjaink anyagi helyzetével, még akkor is, ha érthető módon a legtöbben szemérmesek e tekintetben, és nem biztos, hogy nehézségeiket nagy dobra verik.

Az utalást effektíve a Summa Artium Alapítvány fogja megtenni, erre vonatkozólag a szerződést január elején kötötték meg.

Az írókat segítő szociális alapok nem új keletűek, az Artisjusnak is van szociális bizottsága, mely általában 50 és 300 ezer forint közötti összeggel segíti a támogatást kérő írókat, illetve a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) is rendelkezik ilyennel. Persze nyilván egyetlen író életét se oldja meg, ha egyszeri alkalommal 150 ezer forinthoz jut, de átmeneti segítséget jelenthet.  • Hírek
  • Lakáshitel