Leégett a Tordas Rádió, a legrégebbi magyar kalózadó

2021.02.04. 17:48
2021. február 3-án éjszaka kigyulladt a település nevét viselő rádiónak otthont adó családi ház a Fejér megyei Tordason. A rádióst a tűzoltók ébresztették azzal, hogy ég a háza.

Sziasztok!

Ma egy elektromos rövidzárlatnak köszönhetően leégett a tordasi házunk. Biztosítva nem volt. Tekinthetjük az épületet a legrégebbi magyar kalózrádió stúdiójának is, de nyilván a zenéken túl ez az egész életünk volt. Szerencsére mindenki megmenekült (a temérdek akváriumban élő halakat leszámítva). Most ideiglenes szállást kell keresnie apukáméknak, kipakolunk, felmérjük a menthetőket, aztán szép lassan el kell indítani egy új életet. Mindezt a ház legfiatalabb Tordas Rádió-hallgatójával, az autista öcsémmel, Miksával.

– adta hírül a Facebookon Vida Vera, a rádiót húsz éve működtető – a Tilos Rádióból is jól ismert – Vida Antal underground műsorvezető, alternatív dídzsé és diplomás halbiológus lánya.

A ház tetőszerkezete szinte teljesen leégett, a falak is sérültek.

A lángokból sikerült néhány holmit kimenteni, köztük egy winchestert a Tordas Rádió műsorainak alapjául szolgáló zenei gyűjteménnyel, ami Vida Tóni több évtizedes munkája.

A ház és a család szinte minden ingósága súlyosan megsérült, jelentős részben megsemmisült a tűz és a tűzoltás következtében. Odavesztek többek között a halbiológus közösségi rádiós különleges halai is.

A község lakói, a család barátai, ismerősei azonnal Vidáék segítségére siettek. Amit lehetett, kimentettek a romok közül, a szomszédok segítettek elhelyezni a még használható holmikat, aludni is van hol a családnak. Hétvégén bontják le a sérült tetőszerkezet maradványait. Egy szakértő ács már jelentkezett az önkéntes segítők baráti csapatába, de Vera örülne, ha jönne még olyan mester, aki ért a tetőszerkezetek szakszerű bontásához.

Az első magyar kisközösségi rádió először tíz éven át az FM 90.00 frekvenciát használva nonstop kalózrádióként működött, 1 wattos teljesítményével kizárólag a falu határain belül volt hallható, szlogenje szerint: „Falutáblától falutábláig”.

2008 óta a budapesti Tilos Rádió segítségével az interneten is hallható. A rádió 2010-ben legális frekvenciát kapott az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT), és legális sugárzásba kezdett. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012-ben ezt a lehetőséget megszüntette.

Erről a rádió a honlapján olvasható közleményben értesítette hallgatóit:

A rádió változatlanul él és működik, az interneten továbbra is hallható lesz bárhol a világon, amíg a magyar médiahatóságok rá nem tudják tenni kezüket a világhálóra, ami így egymás között megállapítható, nem fog nekik sikerülni. A lelkes tordasi hallgatóinktól, akik 12 évig konyhában, kertben, autóban követték a rádió adásait, a magyar médiahatóságok nevében is elnézést kérünk.

Vida Antal azóta netrádióként működtette a Tordas Rádiót, a saját házában berendezett stúdióból. Ahhoz, hogy ezt továbbra is megtehesse, először meg kell vizsgálni, mennyire sérült meg a lángokból kimentett zenei gyűjteményt tartalmazó winchester. A következő szükséges feltétel, hogy tető legyen a fejük felett. A többi majd kialakul.