Nem vették komolyan a járványt, amíg Tom Hanks el nem kapta a vírust

2021.02.07. 14:21 Módosítva: 2021.02.07. 14:21

Egy kutatás szerint a koronavírus-járványhelyzetet övező közvélemény megváltozott az Egyesült Államokban azt követően, hogy Tom Hanksnél tavaly márciusban diagnosztizálták a betegséget. Sokan ennek következtében kezdték komolyan venni a Covid–19 okozta pandémiát – adta hírül a Huffpost.

A Health Communications januárban publikált felmérésében 682 embert kérdezett meg a vírushoz való hozzáállásáról, közvetlenül Tom Hanks tavalyi diagnózisa után. Csaknem kilencven százalékuk hallott a színész megbetegedéséről és a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiről, amelyek leírták, hogyan élték meg feleségével a betegséget.

A kutatás szerint a színész diagnózisával tisztában lévők csaknem felének felfogása – saját bevallásuk szerint – megváltozott az információk megismerése után. Azt üzente, hogy a betegség alól nincs kivétel. 

A tanulmány konklúzióként ezért azt javasolja, vonják be aktívabban a hírességeket a betegség elleni küzdelembe szóvivőként, kampányarcként vagy akár az álhírek terjedésének megakadályozására.